önkormányzatok;kormányrendelet;fővárosi önkormányzat;rezsitámogatás;

2023-01-02 20:22:00

A fővárosi önkormányzat egy fillért sem kapott az Orbán-kormány 44 milliárdos rezsitámogatásából

A legtöbb pénzt – 3,2 milliárd forintot – a Kósa Lajos védőernyője alatt működő Debrecen kapta.

A legtöbb utast kiszolgáló közösségi közlekedést, illetve Budapest legfontosabb közszolgáltatásait működtető fővárosi önkormányzat egyetlen fillért sem kapott abból a csaknem 44 milliárd forintból, amelyet a kormány az elszálló energiaárak állami kompenzációjáként ad a 10 ezer lakos feletti településeknek.

Holott a hétfőn este kiadott kormányrendelet indoklása szerint a kormány éppen a legfontosabb közszolgáltatások fennmaradását kívánja biztosítani az extra juttatással. Mint írták: „a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. A támogatási összegek odaítélésénél az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét is figyelembe vették”. Az érintett önkormányzatokkal Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt, a településektől energia megtakarítási tervet kértek be. A Miniszterelnökség szerint mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta a meghívásukat.

Javaslatuk alapján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött. A legnagyobb támogatást – 3,2 milliárd forintot – a Kósa Lajos védőernyője alatt működő Debrecen és a szintén fideszes vezetésű Nyíregyháza kapta (1,7 milliárd). Egymilliárd feletti egyszeri juttatást kapott a szintén kormánypárti irányítás alatt álló Kecskemét, valamint az ellenzéki vezetésű Pécs, Miskolc és Szeged. Budapest 23 kerületéből 17 kapott támogatást. Kimaradt a pénzosztásból az ellenzéki III., IV., IX., XI., XV. XVIII. A legtöbbet a fideszes Csepel, a XVI. kerület és Kőbánya kapta 700 millió forint feletti összegekkel. De a nem túl szegény és nem túl sok lakost számláló Belvárosnak is csurrant félmilliárd.