Fidesz;ellenzék;közvélemény-kutatás;Medián;bizonytalan szavazók;

2023-01-04 13:59:00

Medián: Továbbra is csökken a Fidesz támogatottsága, de az ellenzék képtelen megerősödni

A pártnélküliek aránya már 30 százalékra növekedett.

Masszív csökkenést mutat a Fidesz-KDNP szavazóbázisa, azonban az eddigi tendenciákkal összhangban továbbra is az látható, hogy az ellenzék nem tudja megszólítani a kormánypártokból kiábrándult szavazókat - derül ki a Medián decemberben végzett közvélemény-kutatásából, amit a hvg360 számára készített.

A felmérés szerint a teljes választókorú népesség körében 16 százalékot zuhant a Fidesz népszerűsége az elmúlt háromnegyed évben, azonban az eltávolodó szavazók továbbra is a pártnélküliek sorait erősítik, az ellenzék nem képes becsatornázni őket a maga bázisába. A kormánypártok hatalmát így továbbra sem fenyegeti az égvillágon semmi, ellenzéki összefogás mellett sem váltanák le egy mostanában tartott választáson. Ugyanakkor 30 százalékra emelkedett a pártnélküliek aránya.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-nek továbbra is 50 százaléka van, a kormánypártokat a Demokratikus Koalíció követi 12 százalékkal. A Momentumnak és a Mi Hazánknak jelenleg 8-8 százaléka van, az MKKP 7 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága 5 százalék, az MSZP és az LMP 2-2 százalékon áll, a Párbeszéd 1 százalékos mutatóval rendelkezik. A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak - amely hivatalosan továbbra sem párt - 3 százalékos, a Jakab Péter-féle Nép Pártján nevű formációnak pedig 2 százalékos támogatottsága van.