évforduló;Szlovákia;Orbán Viktor;Novák Katalin;

Orbán Viktor „gyorsan” tisztázott, részt vett a Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tartott gálaesten

Ha már Novák Katalinnak nem sikerült eljutnia.

Pozsonyba utazott Orbán Viktor miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval, ahol részt vettek az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett szombati gálaesten – adta hírül az MTI Havasi Bertalannak, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása alapján.

A beszámoló szerint Eduard Heger szlovák ügyvivő miniszterelnök mindhárom V4-es hivatali kollégáját és házastársát meghívta az eseményre, amelyet a Szlovák Nemzeti Színház épületében rendeztek meg.

Az ünnepségen beszédet mondott Zuzana Čaputová szlovák elnök, Boris Kollár parlamenti elnök és Petr Fiala cseh kormányfő is.

Mint arról a Népszava is beszámolt, hazánk egyedüliként nem küldött magas rangú állami vezetőt arra az ünnepségre, amelyet január 1-jén tartottak Pozsonyban a Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulója alkalmából. Bár volt olyan szlovák lap, amely már arra tippelt, hogy Novák Katalin a meghívás el nem fogadásával közvetve a szlovák államisághoz fűződő hozzáállását fejezhette ki, a szlovákiai Denník N magyar nyelvű lapja, a Napunk.sk által megkérdezett szakértő, Bartha Dániel szerint diplomáciai baklövésről lehetett szó.