kitüntetés;Vlagyimir Putyin;Boszniai Szerb Köztársaság;

Vlagyimir Putyin kapta a legmagasabb állami kitüntetést a bosznia-hercegovinai szerbektől

Orbán Viktor hoppon maradt, pedig ő is elkötelezett támogatója a szakadár szerb entitásnak.

Az elszakadásra törekvő boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének nemzeti ünnepe alkalmából annak vezetése, ez az államalakulat legmagasabb kitüntetése - írja az MTI.

Az elismerés tényét a díjazott távollétében jelentette be vasárnap Milorad Dodik boszniai szerb elnök. A dicséretet az orosz elnök „a boszniai Szerb Köztársasági iránt tanúsított hazafias gondviselés és szeretet” miatt érdemelte ki - mondta.

Milorad Dodik szerint Vlagyimir Putyin személyesen is sokat tett az Oroszország és a szakadár szerb köztársaság közötti politikai és baráti kapcsolatok fejlesztése és megerősítése érdekében, ezzel pedig hozzájárult a boszniai országrész fejlődéséhez. Hozzátette, személyesen adja majd át az orosz elnöknek a kitüntetés a következő találkozójuk alkalmával.

A boszniai szerbeknek amúgy van egy másik elkötelezett támogatójuk is Vlagyimir Putyinon kívül: Orbán Viktor. Decemberben például lapunk is beszámolt arról, hogy magyar közpénzből mentették meg az uniós támogatásoktól már elzárt, önálló hadseregre törekvő boszniai szerb vezetést. Az Orbán-kormány jóvoltából nem kevesebb, mint 110 millió euró, azaz átszámítva körülbelül 45 milliárd forinttal támogatták meg a magyar adófizetők a válság kellős közepén a boszniai Szerb Köztársaságot, amit ugyan hazánkban nem reklámoztak nagyon, de Bosznia-Hercegovinában értelemszerűen kiderült.

A boszniai szerbek nem támogatják az Oroszország elleni szankciókat, és az ukrajnai háború kitörésekor Dodik - akkor még az ország háromtagú elnökségének szerb tagjaként - igyekezett megakadályozni, hogy Bosznia csatlakozzon a büntetőintézkedésekhez.