oktatás;tiltakozás;tanárok;felügyelet;Szentgotthárd;polgári engedetlenség;tanítási szünet;

A tanárok polgári engedetlensége miatt rendkívüli tanítási szünet volt Szentgotthárdon

Szinte a teljes tantestület részt vesz a háromnaposra tervezett tiltakozáson, a keddre és szerdára is csak felügyeletet biztosítanak a diákoknak.

A szentgotthárdi Arany János Általános Iskola 35 tanárából 29-en kezdtek ma polgári engedetlenségbe, korábbi bejelentésük szerint; őket lehetetlen pótolni, így a mai napra rendkívüli tanítási szünetet rendeltem el – mondta el az ugytudjuk.hu kérdésére Schleipfnerné Gáspár Andrea igazgató.

Az intézmény vezetője a továbbiakról elmondta, a teljes létszámot a pedagógusokon túl négy pedagógiai asszisztens teszi ki, így keddtől felügyeletet biztosítanak a tanulóiknak, és az oktatás január 12-től, csütörtöktől folytatódik. Hozzátette, az iskola működésének biztosítása érdekében „a kollégákkal folyamatosan egyeztetek”.

A polgári engedetlenséget annak következményeivel is vállaló csaknem másfél tucatnyi szentgotthárdi tanár nyílt levélben jelezték az illetékesek felé hogy „a közoktatás mai helyzete, a pedagógus utánpótlás elapadása, a pedagógusok elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a szakmai párbeszéd teljes hiánya, tehát a bizalom hiánya egyre nehezebb helyzetbe hoz minket”.

Amint arról a Népszava is beszámolt, a múlt szombaton ért Miskolcról Budapestre az ugyancsak az oktatás siralmas helyzetére a hatalom figyelmét felhívó tudásmenet. A résztvevők hitet tettek küzdelmük folytatására. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelezte, január 23-tól hét napig tartó országos sztrájknapok lesznek, és Január 31-re, az egy évvel ezelőtt lebonyolított figyelmeztető sztrájk évfordulójára meghirdetik a Szolidaritás Napját. Ugyanerre a napra az Egységes Diákfront ismét országos ülősztrájkot szervez.