oktatás;diáktüntetés;tüntetés;PSZ;PDSZ;tanárhiány;tudásmenet;

2023-01-07 17:45:00

Nem hagyjuk! - Újabb országos diák-ülősztrájkot szervez január 31-ére az Egységes Diákfront

A pedagógusok újabb akciójára sem kell sokat várni: a Pedagógus Egység nevű csoport arra kérte a tanárokat, hétfőn a tiltakozások szimbólumává vált kockás ingben menjenek dolgozni. A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola 29 tanára pedig hétfőtől határozatlan ideig tartó polgári engedetlenségbe kezd. 

A tudásmenet fél öt körül érkezett meg a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahol több mint ezer résztvevővel elkezdődött az év első oktatásügyi tüntetése. 

Először a Miskolc-Budapest távot végig gyalogló Pedagógusok Szakszervezetének alelnökei, Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Szűcs Tamás számoltak be tapasztalataikról.

Totyik Tamás arról beszélt, ez a 180 kilométeres séta nemcsak a tudásról, hanem a szeretetről is szólt, amit az út során kaptak. Abban bízik,

Gosztonyi Gábor hozzátette: amit 2022 nem sikerült megoldani, azt idén megoldják, nem állnak le, folytatják az akciókat. "Szép volt fiúk" - kiabálta a tömeg. 

Strbka Anna, az Egységes Diákfront (EDF) aktivistája, valamint Rácz Béla roma közösségszervező arról beszéltek, meg kell mutatni, hogy létezik még Magyarországon szolidaritás, eredményeket pedig úgy lehet elérni, ha vidékiek és budapestiek, romák és nem romák együtt mennek tovább. Szót ejtettek a roma és nem roma diákokat elkülönítő szegregált oktatás máig nem szűnő problémájáról is. Strbka Anna azt is bejelentette, az EDF január 31-ére újabb országos diák-ülősztrájkot szervez az iskolákban. 

- skandálja a tömeg a beszédek alatt. 

Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium tanára felidézte, eddig 14 tanár rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, de - mint Pintér Sándor belügyminisztertől a decemberi szakmai "eligazításon" megtudták - az utóbbi időszakban összesen 2018-an polgári engedetlenkedtek, ami szerinte felveti a kérdést, hogyan választották ki azt a 14-et, akiket kirúgtak.

A kirúgottak között van Rábai János, aki szintén a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított, ő arról beszélt: a diákok nem hülyék, saját bőrükön érzik a rendszer hátrányait, látják, hogy a tanárok próbálják fenntartani ezt az oktatási rendszert a felszínen.

- mondta.

A Pécsi Művészeti Gimnázium igazgatóhelyettese, Bosák Levente és egy kirúgott kollégája, Tölgyfa Gergely arról beszéltek, azért vannak itt, mert felelősséget éreznek a jelen és a jövő oktatásáért, mert a mostani rendszer nem a diákok és a tanárok érdekeit szolgálja. Úgy vélik, meg kell erősíteniük helyi közösségeiket, szerveződniük kell. 

Elegem van - kezdte felszólalását Simkó Edit pedagógus, aki - miután a Népszava megírta, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium évi rendszerességgel tervez belső teljesítményértékelést indítani az iskolákban - úgy döntött, lemond közalkalmazotti jogviszonyáról. Majd a kormánypárti sajtó kedvéért még azt is hozzátette: nemcsak elege, hanem "kurvára" elege van. Úgy folytatta, 

A tüntetés végén Pilz Olivér és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselői arról beszéltek, a kormány a pedagógusok nyakába akarja varrni a felelősséget az oktatási rendszert problémáiért, ami jól mutatja, hogy az oktatásirányítás alkalmatlan, sőt kártékony. Ígéretet tettek arra, nem állnak meg, folytatják a tiltakozásokat.

Az újabb akciókra már nem kell sokat várni: a Pedagógus Egység nevű csoport a Belügyminisztérium elvárását követve - mely szerint a jó pedagógus "viselkedésével, megjelenésével az intézmény és a magyar köznevelés jó hírét" erősíti - arra kérte a tanárokat, hétfőn a tiltakozások szimbólumává vált kockás ingben menjenek dolgozni. A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja pedig bejelentette: