vizsgálat;Vatikán;rejtély;eltűnés;

2023-01-10 08:25:00

Újraindította a vizsgálatot a Vatikán a csaknem 40 éve eltűnt Emanuela Orlandi ügyében

A rendkívül rejtélyes esettel összefüggésben több elmélet is született. 

Újraindította a vizsgálatot a Vatikán a csaknem 40 éve eltűnt Emanuela Orlandi fiatal lány ügyében – adta hírül a The Guardian.

Az akkor 15 éves Emanuela egy fuvolaóráról hazatérőben tűnt el Rómában 1983. június 22-én. Az Orlandi család Vatikánvárosban élt, a lány apja világi alkalmazottként dolgozott a pápai udvartartásban.

A rendkívül rejtélyes esettel összefüggésben több elmélet is született: az egyik szerint Emanuelát azért rabolták el, hogy megzsarolják a Vatikánt Mehmet Ali Ağca szabadon engedése miatt, akit 1981-ben bebörtönöztek, miután megpróbálta meggyilkolni az akkori pápát, II. János Pált. Egy másik elmélet szerint a lányt Londonba, egy katolikus gyülekezet tulajdonában lévő ifjúsági szállóra vitték, míg megint más elméletek eltűnését a Vatikán pénzügyi botrányaihoz vagy a vatikáni rendőrség és a római alvilág által működtett szexhálózathoz kötötték.

A vizsgálatot néhány hónappal azután indították újra, hogy a Netflixen megjelent a Vatican Girl című sorozat, amely a lány esetét övező elméleteket járta körbe. A sorozat egyik legmegdöbbentőbb részében Emanuela egyik gyerekkori barátja azt állította, hogy a II. János Pál akkori pápához „közel álló egyik személy molesztálta a fiatal lányt”.

A LaPresse hírügynökség szerint Alessandro Diddi, a Vatikán igazságügyi megbízottja Emanuela bátyjának, Pietrónak a többszöri kérésére nyitotta újra az ügyet. Laura Sgrò, az Orlandi család védője azt állította, hogy a médián keresztül értesültek a vizsgálatról. Mint mondta, egy éve írtak Ferenc pápának annak érdekében, hogy beszélhessenek az igazságügyi megbízottal.

A vizsgálatban ezenkívül Mirella Gregori esetére is összpontosítanak, aki szintén 15 évesen, néhány héttel Orlandi eltűnése előtt tűnt el. Régóta feltételezik, hogy összefüggés van a két eltűnés között.