nagykövetek;Novák Katalin;

2023-01-11 22:22:00

Novák Katalin jó válságállókként jellemezte a magyarokat a külföldi nagyköveteknek

A köztársasági elnök az orosz-ukrán háború kapcsán pragmatikusságról beszélt és óvott attól, hogy a konfliktusba a NATO belesodródjon.

A tavalyi az egyik legnehezebb év volt, a sok probléma ellenére azonban a helyzet mégsem annyira rossz, a magyaroknak ugyanis megvannak az adottságaik ahhoz, hogy legyőzzék a kihívásokat: jó a válságálló képességük – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán este Budapesten, a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi nagyköveteket fogadva.

Az államfő a férjével, Veres Istvánnal fogadta a diplomatákat, és angol nyelvű beszédében azt mondta azt hangoztatta, hogy a tiszteletre és a pragmatikusságra kell támaszkodni. A nagykövetekhez szólva kiemelte, hogy „látja a sokféleségüket”. – A különböző kultúrák eltérnek egymástól, más-más döntések születnek, Magyarország azonban tiszteletben tartja ezeket. Cserébe ugyanezt várja el: kultúrájának, döntéseinek mások általi tiszteletét – tette hozzá.

Novák Katalin azzal kapcsolatban, hogy Oroszország csaknem egy éve támadta meg Ukrajnát, ugyancsak azt mondta, hogy ebben az ügyben pragmatikusnak kell lenni, de szerinte „gondolni kell Európa túlélésére is. A köztársasági elnök tanácsot is adott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. Szerinte ugyanis „a NATO-nak ki kell maradnia a háborúból, nem szabad hagyni, hogy az érzelmek elragadják és emiatt belekerüljön a konfliktusba”.