KSH;infláció;nyugdíjasok;élelmiszerárak;benzinárak;

2023-01-13 09:26:00

Már 24,5 százalék az infláció

A novemberi 22,5 százalékról 24,5 százalékra emelkedett az az infláció decemberben, az egész éves pénzromlás így 14,5 százalék lett – közölte a KSH. Az emelkedés ellenére már látszanak a fordulat halvány jelei.

Megtette hatását a december eleji benzin áremelés, pontosabban a ársapkák eltörlése, így az infláció az év utolsó havában 24,5 százalékra emelkedett, de nem érte el az elemzők által várt 25-26 százalék körüli szintet – ami elég jelentős meglepetés. Nagy kérdés, hogy az árhullám ezzel elérte-e csúcsát, vagy a januárt a kereskedők még további áremelésekre kihasználják-e.

Elemzői vélekedések szerint a január lehet az utolsó alkalom komolyabb átárazásokra, a drasztikusan csökkenő kereslet ugyanis további áremelési lehetőségeket jelentősen beszűkítik. Az inflációt az elmúlt hónapokban az élelmiszerárak és az energiaárak emelkedése fűtötte: az előbbinél az áremelkedések lassulását láthattuk decemberben, a háztartási energiaáraknál pedig csökkenést mért a KSH. Sok ünneplésre azonban nincs ok: a decemberi 24,5 százalék pénzromlás 26 éves rekord, ennél magasabb inflációt 1996 márciusában regisztráltak.

Az éves infláció 2021-es 5,1 százalékról tavaly 14,5 százalékra ugrott, ami szintén 26 éves rekord. Ráadásul idén az éves árindex tovább emelkedik, az elérheti akár a 17-19 százalékot is. Az év végére viszont reálisan 10 százalék alá csökkenhet az infláció, az év eleji 25-26 százalékról. A nyugdíjasok az átlagnál erősebb infláció érezhettek:

míg az éves nyugdíjas árindex 15,2 százalék volt - szemben a 14, százalékos fő mutatóval. 

A KSH jelentése szerint decemberben még tovább gyorsult az Európában eddig is rekordernek számító élelmiszer-infláció, amelyek az előző havi 43,8 százalékkal szemben

– ám itt is lassult az emelkedés üteme. Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül az élelmiszerek 2,1 százalékkal drágultak, ami abból a szempontból biztató, hogy ilyen „alacsony” egyhavi élelmiszer-inflációt utoljára 2022 márciusban mért a KSH. Vagyis vannak biztató jelek, amelyek arra utalnak, hogy közel lehet a fordulat – amely persze nem jelenti azt, hogy csökkennének az árak, hanem csak annyit jelent, hogy a jövőben nem emelkednek tovább.

A KSH mérése szerint az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább

A termékcsoporton belül a liszt (6,7%) és az étolaj (1,5%) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 55,5 százalékkal drágult. Ezen belül

A tartós fogyasztási cikkekért 13,6, ezen belül az új személygépkocsikért 24,1 százalékkal kellett többet fizetni, mint 2021 decemberében.

Ahogy már említettük, egy hónap alatt az a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal nőttek, az élelmiszerek 2,1 százaléklakkal drágultak,

Csökkent a – a hatósági ársapka által érintett termékkörbe bekerülő – tojás (7,9%), valamint a margarin (1,6%) ára. A háztartási energia ára decemberben 6,0 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 11,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok a termékkörre vonatkozó hatósági ársapka megszüntetése következtében 24,4 százalékkal drágultak.