Németország;rendőrség;beruházás;bővítés;bánya;őrizetbe vétel;falurombolás;Greta Thunberg;

2023-01-17 20:14:00

Őrizetbe vették Greta Thunberget Németországban

A 20 éves svéd klímaaktivista lány múlt szombaton csatlakozott a több ezer fiatalhoz, aki az észak-rajna-vesztfáliai lignitfalut, Lützerathot védi a buldózerektől.

Németországban a rendőrök kedden őrizetbe vették Greta Thunberg svéd klímaaktivistát, aki múlt szombat óta többezredmagával tüntet, tiltakozik, és védi a lebontástól az elhagyott németországi Észak-Rajna-Vesztfália falut Lützerathot – számolt be a történtekről a Reuters. A terület az RWE energiaóriásnak kell, hogy bővítse a lignitbányáját. A 20 éves svéd lány ellen akkor intézkedtek az egyenruhások, amikor csaknem 9 kilométerre a tiltakozás színhelyétől, egy csoport tüntetővel együtt ült a bánya közelében.

A környezetvédő fiatalok tiltakozása már egy hete tart, a Népszava külön képgalériával számolt be múlt vasárnap a tüntetéssorozatról, amelynek helyszínéről – a buldózerekkel „felszerelt” rohamrendőrök – azóta eltávolították, a lerombolt falu helyén csak néhány fa és egy földalatti alagút maradt épen.

A történtek ellenére számos tüntető, köztük Greta Thunberg a helyszínen maradt, és egyfajta ülősztrájkba kezdtek. A Reuters egyik szemtanúja szerint a klímaaktivistát egy nagy rendőrbuszban látták egyedül ülni, miután őrizetbe vették. Ezt megelőzően az egyenruhások igazoltatásba kezdtek, a nem reagáló fiatalokat pedig figyelmezették, hogy erőt alkalmaznak, ha nem működnek együtt. 

Az aacheni rendőrség szóvivője a Reutersnek elmondta, az intézkedéskor az egyik aktivista beugrott a bányába, és többen, így Greta Thunberg is futni kezdett, ezért őket „kikísérték” a területről. Thunberget három rendőr fogta közre, és kísérte a rendészeti járművekhez. A Reuters nem tudja, mi lesz Greta Thunberg sorsa, indítanak-e ellene eljárást, mindenesetre az aktivista egyik korábbi nyilatkozatát idézte, amely szerint „Németország az egyik legnagyobb szennyező a világon, ezért felelősségre kell vonni”.