államfő;megemlékezés;köztársasági elnök;Göncz Árpád;centenárium;

„Volt idő, amikor politikusok szavai és tettei egybeforrtak” – Göncz Árpádra emlékeztek Budapesten

A péntek délutáni esemény a centenáriumi programsorozat záró ünnepsége volt.

Volt idő, amikor politikusok szavai és tettei egybeforrtak – méltatta Karácsony Gergely főpolgármester Göncz Árpádot az Óbudai Társaskörben.

A 2015-ben elhunyt Göncz Árpád, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) alapító tagja a rendszerváltás után két cikluson keresztül, 1990 és 2000 között volt Magyarország köztársasági elnöke. Gyermekei és a Göncz Árpád Alapítvány tavaly év elején, a volt államfő, író, műfordító születésének századik évfordulóján indították el a Göncz Árpád Centenárium rendezvényeit.

A péntek délutáni esemény a programsorozat záró ünnepsége volt, amelyen számos fővárosi kerület és vidéki város polgármestere is részt vett. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere köszöntője után a jelenlévők megemlékeztek a minap elhunyt Mécs Imréről és Tamás Gáspár Miklósról.

Az emlékműsor részeként a Bibó István nevét viselő iskolák diákjai felolvasták Bibó Istvántól A szabadságszerető ember tízparancsolatát. Ennek egyik pontja így szól: a szabadságszerető ember „minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel, minden közérdekű szövetkezésben vagy mozgalomban tehetsége szerint munkájával és adományával részt vesz s igyekszik azt győzelemre segíteni, tisztában lévén azzal, hogy a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történik”.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke a szervezők nevében köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt év során részt vállalt a közös emlékezésben. Kiemelte, hogy a Göncz Árpád-bélyeget Nagy Imre dédunokája, Benedek Imre készítette. Sokan, sok helyen és sokféle módon idézték fel Göncz Árpád alakját születésének századik évfordulóján. A kuratóriumi elnök összegzése szerint voltak megemlékezések, koszorúzások, köztéri plakátok, kiállítások, koncertek, emlékkönyv, színházi bemutató, domborműavatás, filmvetítések. A budapesti Bécsi úton emlékhelyet avattak, Szombathelyen pedig teret neveztek el Göncz Árpádról.