kormányrendelet;javaslat;meghosszabbítás;migrációs válsághelyzet;

2023-01-23 17:11:00

A kormány szerint nyolc éve tömegesen jönnek hozzánk a bevándorlók, maradhat a válsághelyzet

A háború és az energiaválság mellett ugyan most nem fokozódik a migráció, de biztos, ami biztos.

Fél évvel, szeptember 7-ig meghosszabbítaná az Orbán-kabinet a március elején lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – szúrta ki a hvg.hu a kormányzati honlapra még a múlt héten feltöltött kormányrendelet-tervezetet, amelyet január 28-i, úgynevezett „társadalmi egyeztetésre bocsátottak.

Mint kiderült, a javaslat készítői nem sokat pepecseltek az indoklással, mert „az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján a hosszabbítás indokolt, mivel továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei”. A tömeges bevándorlási válsághelyzet mellett így megmarad az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet is.

A lap megjegyzi,  a kabinet a 2015 ősze óta – területi hatályát 2016 tavasza óta az egész országra kiterjesztve – hosszabbítgatja a bevándorlási válsághelyzetet. A Népszava a tavaly szeptemberi hosszabbításról cikkében még a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy „a magyar határon érzékelhető migrációs nyomás az elmúlt időszakban erősödött”.

A rendőrség friss statisztikái szerint azonban most éppen nem emelkedik a migráció: „az év eleje óta összesen heti 2000–2600 körül alakulnak” a számok. A megakadályozott tiltott határátlépés száma 822 volt, 1218 embert feltartóztattak, majd az úgynevezett IBH-kapun átkísérte. Az elfogottak, előállítottak, majd eljárás alá vontak száma pedig nem több mint 29. Ezek az adatok tavaly decemberben végig magasabb voltak.