jogerős ítélet;hamis állítások;perköltség;Origo;Szigetvári Viktor;sérelemdíj;pernyertes;Mediaworks Hungary Zrt.;Datadat;

A Datadat jogerősen pert nyert az Origo korábbi kiadója ellen

A bíróság döntött, a tavalyi parlamenti választás előtt nem volt a kormánypárti sajtó által az ellenzékhez kötött egymilliós sms-kampány, de adathalászat és bérkommentelés sem.

Jogerősen pert nyert a Datadat az Origo kiadója ellen az sms-kampány ügyében – írja a Telex. A lapnak minderről Szigetvári Viktor, a Datadat vezetője nyilatkozott. A Fővárosi Törvényszék ítélete azután emelkedett jogerőre, hogy az Origo.hu korábbi kiadója – ma már a Mediaworks Hungary Zrt. leánycége –, a New Wave Media Group Kft. nem fellebbezett a múlt novemberi, elsőfokú döntés ellen.

Az ítélet szerint az origo.hu-n 2022. március 28-án, 2022. március 29-én, 2022. március 31-én és 2022. április 2-án megjelent cikkekben a New Wave Media Group Kft. „valótlanul állította, hogy Bajnai Gordon és Ficsor Ádám adathalász cégek tulajdonosai lennének; a Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH adathalász cégek lennének; Bajnai Gordon, Ficsor Ádám, Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH álprofilokat és bérkommentelőket alkalmazna, 2022. március 29-én közel egymillió sms-t küldtek ki”.

A bíróság döntése alapján a New Wave Media Group Kft.-nek fejenként egymillió forint sérelemdíjat és 254 ezer forint perköltséget kell fizetnie a felperesnek, az államnak pedig 480 ezer forint illetéket.

A Datadat 2022 tavaszán indított pert közel száz, hamis állításokkal teli sajtóhír kapcsán. Közben a cég ellen az adóhatóság vizsgálatot indított, azzal a gyanúval, hogy „a Datadat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott”.

Korábban a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon cáfolta a vádakat, most pedig Szigetvári Viktor úgy fogalmazott, hogy szerinte „politikai koncepció alapján próbálnak ellehetetleníteni egy amerikai többségi tulajdonban álló, nemzetközi piacon sikeres vállalkozást”.