oktatás;sztrájk;PDSZ;pedagógusbérek;közalkalmazotti bérek;

2023-01-26 19:31:00

Elvehetik a köznevelésben dolgozó tanárok közalkalmazotti státuszát

Felmerült, hogy akár egy új jogállási törvény szerint is rendezhetné a pedagógusbéreket a kormány. A szakszervezetek ezt nem tartják jó ötletnek.

Nem reagáltak érdemben a kormány képviselői a pedagógusok sztrájkköveteléseinek egyetlen pontjára sem azon az egyeztetésen, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezésére Maruzsa Zoltán államtitkár hívott össze - nyilatkozta a két és fél órás tárgyalást követően Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Holott a szakszervezetek ismét csak annyit kértek, kapjanak végre érdemi válaszokat például a 45 százalékos béremeléssel, a munkaterhek csökkentésével, az iskolai sztrájkot korlátozó törvény és a tanárok kirúgását megkönnyítő kormányrendelet visszavonásával kapcsolatos követeléseikre.

Az érdekvédő beszámolója szerint a kormányzat képviselői annak az új tanári teljesítményértékelési rendszer tervezetének a részleteit próbálták bemutatni, melynek egy korábbi verziója nemrég a Népszavához is eljutott.

Megírtuk: a lapunk által megismert koncepció szerint a tanároknak, igazgatóknak minden évben át kellene esniük egy belső értékelési folyamaton, tanévenként saját teljesítménycélokat kellene megjelölniük. Akik a legjobban teljesítenek, pluszjuttatást kaphatnak, akik átlag alatti eredmény érnek el, levonhatnak illetményeikből. A szakszervezetek szerint ez azt jelenti, hogy az egyes kollégáktól levont pénzt kapnák meg azok, akik átlag fölött teljesítenek, ami további feszültségeket szülhet a tantestületekben.

Az egyeztetésen az is kiderült, nincs előrelépés a bérrendezések ügyében, ugyanakkor elhangzott, hogy a kormány akár egy új jogállási törvényben határozná meg a pedagógusok bérezését. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás lapunknak azt mondta, ez oda vezethet,

Totyik Tamás beszámolt arról is, a kormány által idén januártól megígért 10 százalékos pótlékemelés kifizetése még nem indult meg, amit így hónap vége felé közeledve aggályosnak tart, hiszen a bérszámfejtésnek hamarosan le kell zárulnia a tankerületi központokban.

Nagy Erzsébet hangsúlyozta,

Kollégáit arra kérte, ne gondolják, hogy a munkabeszüntetésnek nincs értelme, hiszen egy éve a kormány még a pedagógushiányt is tagadta, ma pedig már elismerik a problémákat, csak a megoldások ügyében tétlenkednek.

A PSZ és a PDSZ január 23-ától hirdetett egyhetes sztrájkot a köznevelési intézményekben, amelyhez már több száz iskola több ezer pedagógusa csatlakozott országszerte. A PDSZ a szakképzésben dolgozók számára is sztrájkbizottságot alakított, ám a kormány még addig sem jutott el, hogy saját részéről tárgyalópartnert jelöljön ki, ezért az érdekképviselet bírósághoz fordult. A bíróság csütörtökön elfogadta a PDSZ sztrájkkal kapcsolatos beadványát, így január 31-én a szakképzési oktatók is kétórás figyelmeztető munkabeszüntetéssel csatlakozhatnak a tiltakozásokhoz.