Európai Unió;Orbán Viktor;Vlagyimir Putyin;Sergio Mattarella;Novák Katalin;orosz-ukrán háború;

2023-01-31 15:29:00

Novák Katalin szerint az orosz-magyar kapcsolatokba senkinek sem szabad romantikát beleképzelnie, csak Vlagyimir Putyint, aki azonban átlépte a Rubicont

A köztársasági elnök egy olasz napilapban Magyarország uniós tagságával kapcsolatban a magyar kormányfő által felszított vitára úgy reagált, hogy az Európai Unió történelmi távlatban még lehet sikertörténet.

Oroszország létezik, amelynek hosszú ideje Vlagyimir Putyin a vezetője. Voltak, vannak és lesznek kapcsolatok a két ország között, ahogy Európa és Oroszország vagy Ukrajna és Oroszország között is. Az orosz-magyar kapcsolatokba senkinek sem szabad romantikát beleképzelnie – jelentette ki Novák Katalin a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban. A magyar államfő, aki kedden és szerdán Rómában tárgyal Sergio Mattarella olasz államfő meghívására, azt magyarázta, hogy ez a nem romantikus kapcsolat azért van, mert „Magyarország kőolajfogyasztásának 55, gázfogyasztásának 80 százalékát Oroszország biztosítja, az ország dolgozik azon, hogy ez a kiszolgáltatottság mielőbb lényegesen csökkenjen”.

Novák Katalin az orosz-ukrán háború kapcsán megjegyezte, hogy „az orosz belpolitikába nem kívánunk beleszólni, de amikor egy másik szuverén országot fegyveresen megtámadnak, akkor már nem hallgathatunk”. Szerinte Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként szövetségesei mellett áll és a mielőbbi fegyvernyugvás a célja, és számára az a kérdés, „hogyan tudjuk megállítani az orosz agressziót úgy, hogy közben elkerüljük a harmadik világháború kitörését”. Mint hangsúlyozta, Kárpátalján százötvenezer magyar él, és hazánk Ukrajnának erején felül segít. Ugyanakkor közölte, „nem tudja elfogadni, hogy éppen a háborútól szenvedő Ukrajnában fordítanak most külön energiát arra, hogy az ott élő nemzeti kisebbségek helyzetét ellehetetlenítsék, pedig az anyanyelvhasználat, a kisebbségi jogok elvitathatatlanok”.

Az államfő részben arra a vitára is utalhatott, amelyet múlt héten egy Karmelita kolostorban a Fidesz-közeli káderképző intézet, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő 15 újságírónak szervezett beszélgetésen éppen Orbán Viktor miniszterelnök szított fel, akár viccelődve, hazánk EU-tagságáról. – Európa valódi feladata megtalálni az egységet úgy, hogy közben elfogadjuk: történelmünk, adottságaink, kultúránk, gondolkodásunk sokban különbözik, miközben lényegileg azonos is – fogalmazott Novák Katalin, aki a közös fundamentumot a zsidó-keresztény gyökerekben, a keresztény kultúrában látja. Kiemelte:

Az EU és Magyarország közötti, a jogállamisággal kapcsolatban kialakult vitáról a köztársasági elnök azt mondta, Magyarország tizenkilenc éve uniós tagállam, „megtanulta a működési logikát, a szabályokat, és ugyanazt a teljes jogú tagságot követeljük a magyaroknak, mint ami bármely alapító vagy később csatlakozó ország polgárainak jár”. – Egy helyet a brüsszeli asztalnál. És szuverenitást Budapesten. Magyarországon a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta, ezután is betartja; az ország véleményét elmondja, a közös döntéseknek részese – fűzte hozzá.

A magyar köztársasági elnök az interjúban beszélt még a Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel való baráti kapcsolatáról, az illegális migráció elleni közös, határozott fellépésről, az EU nyugat-balkáni bővítéséről, a keresztények védelme és a családi értékek melletti kiállásról. Orbán Viktor miniszterelnök illiberális demokráciával kapcsolatos gondolatairól pedig azt mondta, hogy „számomra a hangsúly a demokrácián, a nép akaratán alapuló berendezkedésen és működésen van”. Szerinte Magyarország nem diszkriminálja a nőket és az LMBTQ-személyeket, és „mindenki szabadon élhet, nemtől, vallási, nemzetiségi hovatartozástól, politikai meggyőződésétől, szexuális orientációtól függetlenül”. Sőt, hangoztatta, hogy „a törvények védelmet biztosítanak a szexuális kisebbségeknek is, de a hagyományos családi értékeket kiemelt védelemben részesíti az alaptörvény”.