Európai Unió;Magyarország;Orbán Viktor;

Orbán Viktornak fáj, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, szerinte lehet, hogy NATO-katonák is fognak harcolni Ukrajnában

Egy amerikai újságíró szerint a miniszterelnök azt is kimondta, hogy nem akarná Magyarországot az Európai Unióban látni. Cikkéből később eltűnt ez a részlet.

„– Akarná, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon? – Határozottan nem!” – ha hihetünk Rod Drehernek, az American Conservative című folyóirat szerkesztőjének, nemrég ez a párbeszédrészlet hangzott el azon a beszélgetésen, amelyet a Fidesz-közeli káderképző intézet, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő 15 újságírónak szerveztek Orbán Viktorral.

Azt, hogy a kérdést ki tette fel, Rod Dreher nem árulja el, azt viszont igen, hogy bár a miniszterelnök kimondta, nem akarná Magyarországot az Európai Unióban látni, sietve hozzáfűzte, Magyarországnak nincs más választása, mint hogy maradjon hiszen az exportja 85 százaléka az Európai Unió felé irányul.

Azóta, hogy megjelent, az American Conservative cikkét valószínűleg átírták, szövegében jelenleg  ugyanis az szerepel, hogy Orbán Viktor személy szerint „fájdalmasnak” tartja Magyarország EU-tagságát, a folyamatos zaklatás miatt, amelynek ő van kitéve. Ettől függetlenül nem kérdés, hogy Magyarország marad az Európai Unió tagja, hiszen a gazdasági jóléte ezen múlik. A miniszterelnök azt elismerte, hogy hatalmas a szakadék Budapest és Brüsszel között, és csak egyre mélyül. – Nem megy játszi könnyedséggel, hogy mindenért én vagyok a rosszfiú. (...) Minden rossz mögött, ami az elmúlt 30 évben történt az európai történelemben, brüsszeli szál sejlik fel a hátterében – állította a miniszterelnök. A szöveg első változatát egy hozzászólás őrzi, amelynek szerzője firtatja is, Rod Dreher nem értett-e félre valamit, amikor leírta, Orbán Viktor határozott nemmel felelt, amikor arról kérdezték, akarná-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. A pontosításról az amerikai újságíró nemrég a Twitteren írt.

Orbán Viktor és a Fidesz számára egyébként valószínűleg végzetes lenne kilépésről beszélni. Bár kilenc hónap alatt 20 százalékot esett a 2022. márciusában mért, rekordot jelentő 86 százalékról, a magyarok kétharmada most is megszavazná, hogy országuk legyen az Európai Unió tagja.

A több témát érintő beszélgetés alatt Orbán Viktor ejtett szót az orosz-ukrán háborúról is, azt állítva, a Nyugatnak meg kell értenie, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem veszíthet Ukrajnában, hiszen jövőre elnökválasztás vár rá, amelynek nem vághat neki legyőzöttként. A Nyugat háborúban áll Oroszországgal – jelentette ki, ha pedig a tavaszi orosz offenzíva győzelmet arat, a NATO-nak vár a kemény kérdés, hogy küld-e katonai egységeket harcolni Ukrajna oldalán. Erre a kijelentésre a jelenlévők közül elég sokan felkaphatták a fejüket, a miniszterelnök ugyanis megerősítette, hogy bár ma még őrültségnek hangzik, a tendenciákat figyelve nem lehet kizárni, hogy NATO-egységek fognak harcolni Ukrajnában. Oroszország célja, hogy kormányozhatatlan ronccsá tegye Ukrajnát, és ez sikerül is neki. – Senkiföldje. Olyan mint Afganisztán – mondta a miniszterelnök a Magyarországgal szomszéd országról.

A beszélgetés egyik megkapó részében fény derült arra is, hogy Orbán Viktor minden héten a csütörtöki napot szenteli az olvasásnak, és őszintén kicsit csodálja Joe Bident, akinek mostanában az önéletrajzát böngészi. Bár nem a kedvenc politikai vezetője, tetszik neki az amerikai elnök kitartása, főleg az, ahogyan újra talpra állt az első felesége, Neilia Hunter 1972-ben történt halálos autóbalesete után.

Ami a cikk szerzőjét illeti, Rod Dreher régi Orbán-rajongó, Wikipedia-oldala szerint „önkéntes száműzetésben” él Magyaraországon.