Európai Unió;Orbán Viktor;kilépés;vicc;

Az amerikai újságíró szerint Orbán Viktor csak viccelt azzal, hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból

Egyre fordulatosabb az utóélete annak Karmelita kolostorban tartott háttérbeszélgetésnek, amelyen Orbán Viktor kormányfő külföldi újságírókat látott vendégül. 

Csak viccelt Orbán Viktor, amikor a „Határozott nem!” választ adta arra a kérésre,. hogy maradna-e az Európai Unióban – derül ki abból a levélből, amelyet a Népszava kérdésére küldött Rod Dreher. Az amerikai újságíró a The American Conservative magazinnál működő blogjában számolt be arról, a háttétbeszélgetésről, amelyre a magyar miniszterelnök csütörtökön ült le 15 olyan külföldi újságíróval, aki részt vett a fideszes káderképző, a Mathias Corvinus Collegium legutóbbi médiakonferenciáján. Bár a bejegyzésében eredetileg szerepelt az ominózus miniszterelnöki válasz, azután, hogy a magyar sajtó pénteken felkapta,. Rod Dreher átírta a szöveget, amelyben már csak az áll, hogy Orbán Viktor számára „fájdalmas” a magyar EU-tagság.

A változtatás okáról megkérdeztük az amerikai újságírót, aki némi meglepetésre azt írta: „Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.”

E szerint Orbán Viktor valóban határozott nemmel felelt arra, hogy maradna-e az Európai Unióban, de viccnek szánta az ominózus választ, és csak arra célzott vele, ami Rod Dreher posztjának a második változatában szerepel is, vagyis hogy személy szerint fájdalmas számára a gazember szerepét játszania, amikor EU-val foglalkozik. „Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint” – fűzte hozzá Rod Dreher. (Ami a „gazembert” illeti, Orbán Viktor angolul a bastard szót használta saját magára.)

Lapunknak még a botrány kitörésekor két, a háttérbeszélgetésen részt vevő német újságíró megerősítette, hogy a magyar kormányfő élesen kritizálta az Európai Uniót, de arról nem beszélt, hogy kiléptetné Magyarországot a szervezetből.

Arról, hogy a magyar emberek tényleg az EU-ban akarnak maradni, legutóbb ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Szombaton már egy másik orbáni kijelentés borzolta a kedélyeket, mégpedig a háttérbeszélgetésnek az orosz-ukrán háborúról szóló  része. A miniszterelnök azt fejtegette, Oroszországnak az a célja, hogy kormányozhatatlan ronccsá tegye Ukrajnát, és ez sikerül is neki. – Senkiföldje. Olyan mint Afganisztán – mondta állítólag Orbán Viktor. Emiatt a kijevi külügyminisztérium bekérette Íjgyártó Istvánt, Magyarország ukrajnai nagykövetét, Ukrajna negyedik legnagyobb városa, az egymilliós Dnyipro polgármestere pedig egy meglehetősen éles hangú Telegram-posztban szólt vissza a magyar miniszterelnöknek.

Minderre a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy reagált, Magyarország a szavak szintjén sem akar belekeveredni az orosz-ukrán háborúba.