vagyonnyilatkozat;Szabó Tímea;Szabó Rebeka;Hadházy Ákos;Jakab Péter;Tordai Bence;2023;Fekete-Győr András;Gelencsér Ferenc;

2023-02-01 01:18:00

Hadházy Ákosnak minden megtakarítása eltűnt, de vett egy bécsi lakást, Gelencsér Ferenc kriptovalutában is tart pénzt

Összeszedtük néhány ellenzéki politikus vagyonnyilatkozatát a 2022-es évről.

Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének nincs a nevén ingatlan és jármű, kriptovalutában 1,7 millió, bankban 7,2 millió forintot tart, előbbi 400 ezerrel kevesebb, mint tavaly nyári, első nyilatkozatában, utóbbi viszont 4,9 milliós pluszt jelent, emellett visszafizette 480 ezer forintnyi banki tartozását is. (Utóbbi lehet az oka, hogy a kriptovalutában őrzött pénze 2,1 millióról apadt 1,7 millióra.) Képviselői illetménye – 2,63 millió forint frakcióvezetőként – mellett nincs más jövedelme, pártelnöki munkáját díjazás nélkül látja el.

Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke egy öt éve vásárolt, 43 négyzetméteres, II. kerületi lakás tulajdonosa, járműve, ingósága, befektetése, megtakarítása nincs, képviselői fizetése – 1,79 millió forint – mellett lakáskiadásból volt némi bevétele – a nyáron havi 155 ezer forintot vallott be, most az 1-es kategóriát, azaz az 1-200 ezer forintot jelölte meg.

Hadházy Ákos az elmúlt esztendőben egy 30 négyzetméteres bécsi lakással féltulajdonosként gyarapította ingatlanvagyonát. Addig egy 140 négyzetméteres, szekszárdi, társasházi lakás felét, egy félhektáros fácánkerti szőlőt mondhatott magáénak. Lenullázta viszont járműparkját, garázsában tavalyig egy 2017-ben lízingelt Skoda Kodiaq, egy nyolc éve vásárolt kombi Trabant és egy három éve vett VW Caddy állt, mostani bevallásában azonban már egyik sem szerepel. Ahogyan eltűnt 6,3 milliónyi államkötvénye, 3,9 milliós forint- és 5,8 millió forintnyi deviza-megtakarítása is, banki tartozása viszont 6,6 millió forintnak megfelelő euróhitellel 16,1 millióra emelkedett, s magánszemélyeknek is lóg 3,9 millió forinttal. Képviselőként 1,31 millió forintot keres havonta, negyedrészben tulajdonosa a Hadházy-Vet Kft.-nek, s 2022-ben 16,8 millió forintnyi kisadományt gyűjtött össze, ami háromszázezer híján 10 millióval több volt, mint 2021-ben.

A korábbi Jobbik-elnök, a jelenleg független Jakab Péter tavaly még egy 106 négyzetméteres, miskolci lakás feles tulajdonosának mondhatta magát, az idén viszont már nem szerepel az ingatlan a nyilatkozatában, könnyen elképzelhető, hogy az új szabályozásnak köszönhetően, mely szerint a képviselőknek, illetve a velük közös háztartásban élőknek kizárólagos használatában álló ingatlant nem kell beírniuk. Eltűnt a 2021-es bevallásában még szereplő 5 millió forintnyi készpénz-megtakarítása, s 8,2 milliós bankhitele is, vagyis vagyonnyilatkozatában minden kategóriában csak kihúzások láthatóak.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke nyolc év után került vissza tavaly áprilisban a T. Házba. Zuglóban egy 80 négyzetméteres lakás 40 százalékos tulajdonosa, öt és fél éve vásárolt egy az idén 17 esztendős Opel Corsát. Tavaly 1,3 millió forintnyi állampapírt jegyzett, s takarékbetétjét is ügyesen felhízlalta május óta 2,2 millió forintról 8 millióra, tartozása nincs, a parlamentben havi 1,97 millió forintért, pártvezetőként ingyen dolgozik.

Elnöktársa, Tordai Bence Budapest II. kerületében rendelkezik egy 997 négyzetméteres telken álló 130 négyzetméteres ház harmadával, illetve a nógrádi Magyarnándorban egy 247 négyzetméteres telken álló, 60 négyzetméteres ház felével. Öt éve vásárolt egy akkor 13 esztendős Toyota Avensist, megtakarítása nincs, tartozása annál több: banknak adóstársként 18,6 millió – egy év alatt 1,7 millióval csökkent – , illetve 5,75 millió – 4,11 milliót faragott belőle 12 hónap alatt –, magánszemélyeknek viszont semmit sem törlesztett, maradt az 5,5 milliós adósság. Havi parlamenti apanázsa 2,23 millió forint, pártmunkáját díjazás nélkül végzi.

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea egy 72 négyzetméteres, óbudai lakást mondhat magáénak, s felerészben tulajdonosa egy szintén III. kerületi, 86 négyzetméteres lakásnak. Megtakarítása nincs, pénzintézetnek – 600 ezret törlesztve egy év alatt – 5,8 millióval tartozik. Képviselői munkájáért 2,63 milliót kap, pártjának, társaihoz hasonlóan ingyen dolgozik.

Fél év alatt 126 millió forinttal, 587,8 millió forintról 461,1 millió forintra csökkent az összeg, amelyet Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke értékpapírban tart. Negyvenkét millió forint után már csak 13 millió forinttal tartoznak neki, az összeg, amelyet lakásvásárlási foglalóként és előlegként fizetett ki, 2022 májusa és novembere között 446,5 millió forintról 631,75 millió forintra nőtt – derül ki a politikus friss vagyonnyilatkozatából. Az ellenzéki politikus ugyanazokról az ingatlanokról számolt be, mint egy évvel ezelőtt, a 100 százalékban a tulajdonában lévő 50 négyzetméteres pápai lakásról, és a 3295 négyzetméteres kötcsei telken fekvő 267 négyzetméteres családi házról, amely felerészben áll az övé. Még mindig az Altus Portfolio Kft. egyedüli tulajdonosa, az új játékszabályok szerint azonban csak sáv szerint kell feltüntetnie aza ebből származó jövedelmét, amely egy és ötmillió forint között mozgott havonta.

Az MSZP egyik társelnöke, Kunhalmi Ágnes továbbra is felerészben tulajdonosa egy 57 négyzetméteres budapesti lakásnak, illetve egy 2018-as évjáratú Opel Astrának. Úgy tűnik, kifizette az adóstárssal közös hiteltartozást, amelyből 2022-re kétmillió forint maradt, értékpapírban valamivel több mint félmillió forintja, takarékbetétben 1,2 millió forintja lett. Hitelintézeti számlakövetelésként most 16,9 millió forintot tüntetett fel, amely mellett devizában még 3,4 millió forintnak megfelelő összeget tart úgy, hogy ezt a rovatot egy éve még üresen hagyta. Az MSZP másik társelnökének, Komjáthi Imrének egy edelényi házon és egy Dacia Lodgy típusú gépkocsin kívül adóstárssal együtt tartozása van, egy 11,9 millió forintos jelzáloghitel mellett egy 6,8 millió forintos személyi kölcsönt is görget maga előtt.

Az LMP-társelnök Ungár Péter vagyona nem változott egy év alatt. Továbbra is egy Toyota RAV4-es típusú autóval közlekedik, amelyet 2020 óta használ, ajándékba kapott egy Zámbó István-festményt, amelynek az értékét nem tüntette fel. Bankszámláján 50 ezer forinttal kevesebbet őriz, mint 2021-ben, 12 millió 200 ezer forint helyett csak 12 millió 150 ezer forinttal rendelkezett, és 9 117 026 forintnyi devizája van. szerződés alapján 99 139 800 forinttal tartoznak neki.

Eközben Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének fél év alatt több millió forintot sikerült törlesztenie, a legutóbbi, 2022. májusi helyzethez képest, amikor ötmillió forinttal tartozott egy banknak és 5,5 millió forinttal egy magánszemélynek, sokat sikerült lefaragnia ebből, mostanában a banknak már csak 4,2, a magányszemélynek 2,5 millió forinttal tartozik.