káosz;Országos Roma Önkormányzat;rendkívüli közgyűlés;

„Pusztuljon!” – Káoszba fulladt az ORÖ rendkívüli közgyűlése

Lakatos Oszkár elnökhelyettes szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy kénytelen volt berekeszteni az ülést.

Jelentős késéssel kezdődött, majd gyorsan véget is ért az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) rendkívüli közgyűlése. Lakatos Oszkár elnökhelyettes szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy kénytelen volt berekeszteni az ülést.

Agócs János, az ORÖ elnöke ezúttal sem jelent meg. Ismeretes, őt azzal gyanúsítják, hogy 30 millió forintért árulta tisztségét: a hatóság emberi tetten érték, amikor a kenőpénz első részletét átvette egy kecskeméti csárdában. Agócs hónapokig előzetes letartóztatásban volt, miután kiengedték, szabadságra ment. Most betegállományban van. Távollétében az elnöki teendőket Lakatos Oszkár általános elnökhelyettes látja el.

A rendkívüli közgyűlés elvileg szerda délelőtt 11 órakor kezdődött volna, de a kormánypárti – az ORÖ-ben ellenzékben lévő – Lungo Drom frakciójának tagjai még fél 12-kor is különvonultan tanácskoztak. „Nagy valószínűséggel elmarad az ülés” – jelentette be Lakatos Oszkár. Nem tévedett nagyot.

A Lungo Drom képviselői végül előkerültek ugyan, de szövetségeseikkel együtt nem szavazták meg a napirendi pontokat. Az ellentábor kisebbségbe került, Lakatos Oszkárnak nem maradt más választása, véget vetett a közgyűlésnek. Lakatos erősen kifogásolta a történteket. Közlése szerint ugyanis előzőleg írásos megállapodást kötött Csóka Jánossal, a Lungo Drom frakcióvezetőjével a napirendi pontok megszavazásáról.

„Másfél hónapig nem fogom összehívni az ORÖ-t, pusztuljon!”

– fakadt ki Lakatos Oszkár.

Csóka János a berekesztett ülés után kérdésünkre elismerte, hogy megállapodást kötött Lakatos Oszkárral, de – tette hozzá – azzal a feltétellel, hogy azt a Lungo Drom frakciójának is jóvá kell hagynia. A frakció másképpen döntött.

A kilenc napirendi pont között szerepelt az is,

hogy az elnök tiszteletdíját havi bruttó 966 ezer 250 forintra, az elnökhelyettesek juttatását pedig 579 ezer 750 forintra növelik. 

Csóka János elmondta, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított Agócs János tiszteletdíjának emelését a Lungo Drom mindenképpen elutasítja, de nem ért egyet az elnökhelyettesek fizetésének emelésével sem. A frakcióvezető nehezményezte, hogy Agócs János, valamint az ORÖ elnökhelyettesei közül ketten – Lakatos Oszkár és Varga Zoltán – a parlamenti választás előtt az ellenzék támogatására buzdítottak.

Lakatos Oszkár lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy jogszabályi kötelezettség a tiszteletdíjak emelése. A napirendi pontok elfogadása szükséges lett volna ahhoz, hogy a Belügyminisztériummal – mint irányító hatósággal – az ORÖ megállapodást kössön a parlament által jóváhagyott 2023-as költségvetés (480 millió forint) felhasználásáról. Elvileg február 15-ig lenne idő új közgyűlést összehívni, de ilyen körülmények között ennek Lakatos Oszkár nem látja értelmét. Kijelentette: 

mivel a közgyűlés meghiúsult, veszélybe került az ORÖ hivatali dolgozóinak fizetése, de a képviselők tiszteletdíja és költségtérítése is.