Farkas Flórián;Országos Roma Önkormányzat;roma felzárkóztatás;Híd a munka világába;

Híd a munka világába: senki sem felelős semmiért

Az elhíresült roma foglalkoztatási program ügyében a nyomozó hatóság még azt sem találta bizonyíthatónak, hogy egyáltalán történt volna bűncselekmény. A szabálytalan pénzköltések a jelek szerint nem számítanak annak.

Kényelmes keresethez jutott az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik gazdasági referense a Híd a munka világába foglalkoztatási program révén. Tanúvallomásában arról számolt be, hogy konkrét feladatot, végrehajtandó munkát nem kapott: az ORÖ székhelyén, a tárgyalóban olvasgatott tanulmányokat. Mindezért 2015 március és június között 2 millió 248 ezer 750 forint munkabért fizettek ki a részére. Munkaszerződését az ORÖ hivatalvezetője írta alá, aki egyrészt azzal védekezett, hogy nem emlékszik az illetőre, másrészt pedig azzal, hogy nem a hivatalvezető, hanem a projekt vezetőinek hatásköre volt a feladatok kiadása, végrehajtásuk ellenőrzése: ő csupán az ORÖ képviseletében aláírta a munkaszerződéseket. Mivel a szóban forgó munkaköri leírást az ügyben folytatott eljárás során nem sikerült beszerezni, a nyomozó hatóság úgy ítélte meg, nem lehet minden kétséget kizáróan cáfolni a hivatalvezető védekezését.

Ugyanakkor nem vonták felelősségre azokat sem, akiknek elméletileg kötelességük lett volna gondoskodni a munkaköri leírásról és a tényleges munkavégzésről. Hiszen – ahogyan azt a Népszava is hírül adta – a hatóság nemrég megszüntette az eljárást az ORÖ közreműködésével zajló, botrányba fulladt roma foglalkoztatási program ügyében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szabálytalan pénzfelhasználás miatt összesen 1,6 milliárd forintot követelt vissza. Az ORÖ munkatársának kifizetett néhány millió tehát csak csepp a tengerben, de jól mutatja, milyen kaotikus viszonyok uralkodtak a projektben.

A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet vezetője Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, az ORÖ akkori elnöke volt. 2015-ben már Farkas Flórián bizalmasa, Hegedüs István vezette az országos önkormányzatot. Kettejük viszonya a Híd a munka világába miatt romlott meg. Hegedüs attól tartott, hogy vele akarják „elvitetni a balhét”. Előbb szembefordult Farkas Flóriánnal, majd lemondott posztjáról.

„Nehéz terhet, kínos hagyatékot cipel az Országos Roma Önkormányzat, és az elmúlt egy évben bármennyire is igyekeztünk, ezt az örökséget nem tudtuk hátrahagyni” – bírálta a Farkas Flórián nevével fémjelzett időszakot Hegedüs István 2016 februárjában, a RomNet portálnak elküldött lemondó nyilatkozatában.

A Híd a munka világába ügyében indított nyomozást az ügyészség felügyelete mellett az adóhatóság végezte. Több mint 110 tanút hallgattak ki, 5 személyt gyanúsítottak meg. (Farkas Flórián nem szerepelt közöttük.) A Fővárosi Főügyészség a közelmúltban lapunknak is azt a tájékoztatást adta, hogy az eljárást végül „bizonyítottság hiányában” szüntették meg. Ebből az a feltételezés adódna, hogy nem sikerült elegendő bizonyítékot találni a gyanúsítottak ellen. Valójában a hatóságok még azt sem látták igazolhatónak, hogy egyáltalán történt bűncselekmény.

Az adóhatóság ugyanis arra hivatkozva szüntette meg a gyanúsítottak elleni eljárást, hogy a „rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Ugyanezt ismételte meg Polt Péter legfőbb ügyész is, akitől a parlamentben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője szerette volna megtudni, mi az oka annak, hogy a nyomozó hatóság hét év után volt sem volt képes „bármilyen érdemi, szakmailag és büntető eljárásjogilag ténylegesen értelmezhető eredményt elérni”, azaz felderíteni a bűncselekmény elkövetésének körülményeit, felelősségre vonni az elkövetőket.

Polt Péter válasza szerint a nyomozó hatóság a tényállás teljes körű feltárása érdekében a szükséges és lehetséges eljárási cselekményeket elvégezte, a bizonyítékokat egyenként és összességében is értékelte, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. A nyomozó hatóság ezért – állította a legfőbb ügyész – megalapozottan döntött az eljárás megszüntetéséről.

Nem tudni, mit lép az Integritás Hatóság

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke december közepén az ATV-ben arról beszélt, hogy egy bejelentés nyomán a Híd a munka világába ügyében meg fogják keresni az ügyészséget, betekintést kérnek az iratokba. Megkérdeztük, hogy időközben ez megvalósult-e: ha nem, mikor várható, ha igen, milyen következtetést vontak le az iratok tartalmából, milyen lépést tettek, vagy készülnek tenni? Múlt hét szerdán elküldött kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ. A korrupció elleni fellépésre hivatott Integritás Hatóság létrehozása egyike volt azoknak a jogállami vállalásoknak, amelyeket a kormány uniós pénzek lehívása érdekében tett.