Orbán Viktor;Dunaújváros;munkabér;Dunaferr;dolgozók;vasmű;

Orbán Viktor: a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét a következő hat hónapban

Természetesen a kialakult helyzetért a brüsszeli szankciókat is hibáztatta. 

Találkoztam azzal a csapattal, amelyet Mészáros Lajos képviselőtársam vezet - ő Dunaújváros parlamenti képviselője. Ez a csapat azon dolgozik most már hosszú hónapok óta, hogy megmentsük a Dunaferrt” - kezdődik Orbán Viktor szerda délutáni videója.

Mint a kormányfő fogalmazott, 

„a Dunaferrt tönkre tették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók. Sajnos Brüsszeltől hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek, más nem.”

A kormányülésen azt a döntést hozták, hogy a következő hat hónapban a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami több mint 16 milliárd forint. „A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy a 6 hónap elteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen majd ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek”  - zárul Orbán Viktor bejelentése. 

Mint korábban már beszámoltunk, már hetek óta zajlik a Dunaferr felszámolási eljárása. A cég gyáregységei közül egyedül a kokszoló működik, mivel azt, ha leállítanák, nem lehetne újraindítani. Ám a kokszoló is csak kapacitása töredékén üzemel. A hetekkel-hónapokkal ezelőtt leállított többi gyáregység – így a kohók és a hengerművek – továbbra sem termel. Ezért a vasműben dolgozók túlnyomó többségének karbantartás tölti ki a munkaidejét.