Gyurcsány Ferenc;Karácsony Gergely;Orbán Viktor;közvélemény-kutatás;Toroczkai László;Gyöngyösi Márton;Dobrev Klára;Donáth Anna;

21 Kutatóközpont: Gyurcsány és Dobrev a legelutasítottabb, Orbán és Karácsony fej-fej mellett a népszerűtlenségi dobogón

A DK elnökét minden második ellenzéki szimpatizáns is elutasítja, Dobrev Kláránál Toroczkai László is népszerűbb, Gyöngyösi Márton a legközömbösebb.

Bár a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya szemmel láthatóan a párt kormányzóképességét igyekszik demonstrálni, a 21 Kutatóközpont felmérése alapján továbbra sem tűnik úgy, hogy erre bármilyen sanszuk lenne. A Telexen ismertetett friss közvélemény-kutatás Orbán Viktor és a legismertebb ellenzéki politikusok népszerűségét, illetve népszerűtlenségét hasonlította össze, ez alapján pedig nem nagy meglepetést okozva Gyurcsány Ferenc teljesített a legrosszabbul, az viszont már érdekesebb, hogy a negatív dobogó második helyét Dobrev Klára szerezte meg.

Az ezer ember telefonos megkeresésével január 18 és 23 között végzett felmérés arra kérdezett rá, szívesen látná-e fontos politikai szerepben a válaszadó az adott politikust, ha pedig a válaszadó nemmel felelt, akkor arra is rákérdeztek, hogy közömbös-e számára, vagy semmiképp nem szeretné fontos pozícióban látni.

Ez alapján a legnépszerűbb még mindig Orbán Viktor, a válaszadók 44 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben, ugyanakkor jókora az elutasítottsága is: 40 százalék nyilatkozott így. A Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont mérése szerint Donáth Annát kedvelik a második legtöbben, 40 százalék nyilatkozott így, 25 százalék pedig úgy, hogy semmiképp nem látná fontos pozícióban. A harmadik helyre Karácsony Gergely került, 35 százalék értékelte a főpolgármestert pozitívan, elutasítottságban azonban ugyancsak a harmadik helyet szerezte meg, Orbán Viktorral megosztva, 40 százalékot.

Messze a legelutasítottabb politikus lett Gyurcsány Ferenc: a DK elnökét 67 százalék utasította el, és csak 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy szívesen látná fontos politikai szerepben. Dobrev Klára 45 százalékkal lett a második legnépszerűtlenebb, s 30 százalék látná szívesen fontos pozícióban. Ennek fényében az sem figyelmen kívül hagyható eredmény, hogy az „árnyékminiszterelnöknél” még Toroczkai László is népszerűbb: a Mi Hazánk elnökét 29 százalék utasította el, 32 százalék pedig még fontos szerepben is szívesen látná.

A felmérés eredménye szerint a legszíntelenebb politikus egyértelműen Gyöngyösi Márton lett, akit 25 százalék látna szívesen fontos pozícióban és 21 százalék utasít el. Az eddig felsoroltakon felül még Kunhalmi Ágnes felől érdeklődött a 21 Kutatóközpont, róla 34 százalék nyilatkozott pozitívan és 30 százalék utasította el.

A közvélemény-kutatás pártszimpátiára lebontva is értékelte az eredményeket, itt a legszembetűnőbb eredmény az lett, hogy Gyurcsány Ferencet még az ellenzéki szavazók fele sem akarja semmilyen fontos pozícióban látni. A pártnélküli, vagy Mi Hazánk-szimpatizánsok közül ugyancsak Gyurcsány Ferencből, Dobrev Klárából és Orbán Viktorból kérnek legkevésbé: sorrendben 61, 60 és 41 százalék az elutasítottsági arányuk.