razzia;Szentkirályi Alexandra;árstop;

Szentkirályi Alexandra kőkeményen helyretette az árstoptól vergődő kereskedőket

Nem cicózott a kormányszóvivő, a boltok csak nyeljék a kormány által generált veszteséget. Az infláció meg köszöni szépen, előre megy, nem hátra.

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szentkirályi Alexandra az MTI szerint.

A kormányszóvivő a múlt heti árstoprazzia eredményeiről beszámolva hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek áraira vonatkozó előírásokban „nincs bocsánat”, a szabályok azért vannak, hogy senkinek „ne üres kosárral kelljen hazamennie”. A kormány a létfontosságú élelmiszerek árának korlátozásával a „brüsszeli szankciók okozta inflációtól” védi a magyar embereket, hogy rögzített, alacsony áron vásárolhassák meg az alapvető élelmiszereket - fogalmazott.

A beszámoló szerint a fogyasztóvédelmi ellenőrzés 468 boltra terjedt ki, és csupán 99 üzletben nem találtak jogsértést.

Szentkirályi Alexandra arra nem tért ki, hogy ha ilyen arányban nem tudják betartani a szabályokat a boltok, akkor esetleg nem a szabályozással van-e a probléma. Érvelése szerint ugyanis 2010 előtt a nyugdíjak csökkentése, a háztartások megsarcolása jelentette a „válságkezelést”, a mostani kormány viszont minden nehéz helyzetben „a magyar emberek és a magyar vállalkozók mellett áll”. Már csak az a kérdés, hogy az árstop ezt miként orvosolja, tekintve, hogy - amint azt már szinte minden szakértő megállapította - az árstop nagymértékben hozzájárul az Európa-rekorder magyar inflációhoz, és így minden, árstop által nem érintett termék brutális mértékű drágulásához.

A kormányszóvivő szerint ugyanakkor a kereskedők számíthatnak állami segítségre, a kistelepüléseken működő üzletek két körben, önerő nélkül kérhettek vissza nem térítendő támogatást a működési költségeikre. Hamarosan megjelenik a hentesüzletek pályázata 4,5 milliárd forintos keretösszeggel, a kisboltokhoz hasonlóan akár 3 millió forintot is kaphatnak - közölte. A kamatstop és a kedvezményes hitel lehetőségét is említette.

Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy a múlt heti ellenőrzések során 369 esetben kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást kezdeményezni.

103 alkalommal már a helyszínen megállapították a készlethiányt, többször az árstophoz kapcsolódó „tájékoztatást” nem találták megfelelőnek, illetve adatszolgáltatást kellett kérni a kereskedőktől, mert nem tudták igazolni, hogy minden rendelkezésnek megfelelnek.

Kupecki Nóra közölte, hogy az árstoppal kapcsolatos jogsértések esetén akár 3 millió forintig is terjedhet a bírság, ismételt jogsértés esetén legalább az előző összeg kétszeresét kell megfizetni. A múlt heti ellenőrzések így összesen akár több százmillió forintos bírsággal is zárulhatnak. A helyettes államtitkár kijelentette, hogy válságos időkben összefogásra van szükség, ezért „elfogadhatatlan és megengedhetetlen”, hogy „trükköző vállalkozások” nem tartják be a szabályokat, és emiatt olcsón kapható, alapvető élelmiszerek hiányoznak a boltok polcairól.

Az árstopszabályokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések folytatódnak, a boltok újabb ellenőrzésekre számíthatnak - közölték.