migráció;emberi jogok;Európa Tanács;hajók;Egyesült Királyság;Rishi Sunak;

Konzervatív vihar lenne, ha a brit kormány kiléptetné az Egyesült Királyságot az Európai Emberi Jogi Egyezményből

A migránshajók brit felségvizekről való kitiltása érdekében Rishi Sunak miniszterelnök a határokat feszegetné.

Magas rangú tory politikusok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Rishi Sunak brit kormányfő hajlandó lenne kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Emberi Jogi Egyezményből, ha bírósági úton akadályoznák meg tervét, hogy kitiltsák a bevándorlókat szállító hajókat, csónakokat a Nagy-Britannia partjainak környékéről – írja a Guardian

A miniszterelnök nemrég azt ígérte, a brit kormány hamarosan közzéteszi a bevándorlást jelentősen korlátozó tervezeteket, amelyek még annak ismerete előtt megosztotta nem csupán a kormányzó párt politikai ellenfeleit, hanem annak tagjait, politikusait egyaránt. A Sunday Times cikke szerint, ha Rishi Sunak és Suella Braverman, a belügyminiszter véglegesíti az ország „legdrákóibb bevándorlási törvényének” terveit, azzal a nemzetközi jog határait feszegetik.

Egy kormányzati belső forrás szerint „a miniszterelnök világossá tette, hogy olyan jogszabályokat akar bevezetni, amelyek megfelelnek nemzetközi kötelezettségeinknek”. Sunak maga elismerte hogy a lépés „jogilag az Európai Emberi Jogi Egyezmény lehetséges határait, de annak keretén belül maradnak”, és ha azt a bíróságon kell megvédeni, akkor biztos benne, hogy nyerni fognak.

Sir Robert Buckland, a Konzervatív Párt volt igazságügyi minisztere a Financial Timesnak azt mondta, hogy hiba lenne elhagyni az Európa Tanács által felügyelt egyezményt, és Oroszország sorsára jutnának, ha távozniuk kellene. Sir Bob Neill, a képviselőház igazságügyi bizottságának konzervatív elnöke egyenesen „vörös vonalnak” nevezete az egyezményből való esetleges kilépést, sőt egyenesen Belarusz jogállami helyzetével  vont párhuzamot. Egy másik képviselő, Eleni Courea arra figyelmeztetett, hogy 36 éve a Konzervatív Párt tagja. – A törvény betartása soha nem lehet vita tárgya egy konzervatív számára, s ha a kormány végül meglépné a menekülteket szállító hajók kitiltását, tegyék nélkülem.