Debrecen;állami támogatás;akkumulátorgyár;Tompos Márton;

2023-02-07 21:10:00

A kínaiak szerint 320 milliárd forint állami támogatást kap a debreceni akkumulátorgyár az Orbán-kormánytól

A Momentum Mozgalom képviselője nevetségesnek tartja, hogy egy kommunista diktatúra több információt tesz elérhetővé egy magyarországi beruházásról, mint maga a magyar kormány. 

A kínai sajtóban megjelenő információkra hivatkozva állítja azt a Momentum országgyűlési képviselője, hogy a magyar kormány 800 millió euró értékű támogatást ad  akínai CATL Debrecenben épülő gyárának.

Tompos Márton ismertetése szerint ez az információ két cikkben is megtalálható. Felidézte, Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy „a CATL-lel két és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a konkrét tárgyalásokat, amikor a vállalat még egy másik helyszínben gondolkodott, így mondhatni, hogy „bravúros mentéssel” sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket.”

Az ellenzéki politikus olvasatában a „bravúros mentés” annyit jelent hogy 

Úgy számol, ez 36 millió forint állami dotáció jelent egy munkahelyre – mindezt úgy, hogy valószínűleg a többség kínai, kazah, vietnámi és egyéb, harmadik országbeli lesz. Megjegyezte, ez a pénz több mint Debrecen éves költségvetése. Annnyi, amennyiből a kormány saját bevallása szerint rendbe lehetne tenni az oktatást. 

„Minderről persze nem tudnánk, ha a kormányon múlna, hiszen nem árulnak el semmit, ezért kínai forrásokból kell tájékozódni. Nevetséges, hogy Kínából, egy kommunista diktatúrából több információ elérhető egy magyar beruházásról, mint a magyar kormánytól... A debreceniek megérdemlik, hogy világosan lássák, mi történik a városukban. Legyen népszavazás Debrecenben az akkumulátorgyárról!” - zárta sorait Tompos Márton.