támadás;Magyar Orvosi Kamara;CÖF-CÖKA;

Elege van az orvosoknak, a CÖF erre azonnal be is támadta az orvosi kamarát

Katonásan akcióba lépett a fideszes álcivil szervezet.

Amint arról a Népszava korábban beszámolt, az egészségügyi szakdolgozók januártól érvényes béremelését és az év végén elfogadott „Takács-csomag” legsérelmesebb pontjainak azonnali korrekcióját követeli rövidtávon a Magyar Orvosi Kamara. A testület szerint ciklusokon átívelő stratégiára van szükség az egészségügy átalakítására, a tudományos, szakmai és betegszervezetek részvételével. Nyomásgyakorlásként az alapellátó orvosokat arra buzdították, hogy egyelőre ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződéseket, a szakrendelőkben, kórházakban dolgozó kollégáikat pedig arra, hogy helyezzék letétbe a kamara területi szervezeteinél az önként vállalt többletmunka szerződéseik felmondását.

Több se kellett, az elégedetlenkedés hírére azonnal akcióba lépett a CÖF-CÖKA közismert fideszes álcivil szervezet, amely egy közleményt idézett azzal, hogy az a magyar orvostársadalom „csendes többségének” véleménye - amit meglepő módon senki nem írt alá névvel.

A rejtélyes illetők Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye arra emlékeztet, hogy Magyarországon minden orvos kötelezően kamarai tag is, ez azonban „többségünk számára abból áll, hogy szépen befizetjük az éves tagdíjat, s innentől kezdve nem sok kapcsolatunk van a Kamarával. Legfeljebb néha feltűnik a kórházban az Orvosok Lapja, amit páran átlapoznak. Emellett vannak, akik morgolódnak a tagdíj miatt, mondván nem kapnak érte semmit.”

Azt is írták, hogy a küldöttválasztás nem hozza lázba az orvostársadalmat, és emellett „sajnos a Kamara sem kerülheti el, hogy az országos politika színtere legyen”. Azt elismerték, hogy az egészségügy reformokra szorul, ezért örömmel vették, hogy megindult egy átalakítás az Egészségügyi Államtitkárság szervezésében. A Magyar Orvosi Kamarát ezt követően azzal vádolták meg, hogy „alapból mindent elutasít, majd a tárgyaláson látszólag megegyezést színlel, majd megint mindent visszamond”. Az álcivilek által idézett rejtélyes illetők hozzátették, mivel állaspontjuk nem egyezik meg a Kamaraéval, továbbra is dolgoznak és nem helyezik letétbe felmondólevelüket.

„A CÖF-CÖKÁ-hoz érkezett levelet kötelességünk a nyilvánosság elé tárnunk és minden orvosnak megfontolásra ajánlanunk” - fűzte hozzá a fideszes szervezet.

A senki által alá nem írt levél tartalmát - miszerint az illetők a „csendes többséget” alkotják - némileg cáfolni látszik Álmos Péter MOK-alelnök korábbi nyilatkozata, melyben leszögezte, ha a testület közel 100 százalékos szavazási aránnyal dönt egy kérdésben, az pontosan tükrözi azt, amit az orvosok gondolnak, annál is inkább, mert minden területről és vármegyéből voltak delegáltak, és a MOK egy demokratikus alapokra helyezett szervezet. „Államtitkár úr maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, ha palira vesznek minket” - fogalmazott.