neonácik;kitörés napja;Heisler András;

Heisler András: Neonáci szélsőségesek megverték egyik társunkat

Egyiküknek koponyacsontja és az orra, továbbá letört három foga. A támadók közt felbukkantak a hazai szélsőjobboldal hírhedt figurái is. 

„Szélsőjobboldali, újnáci csoportok garázdálkodnak a városban, és próbálnak történelmi pillanatokat sajátjuknak tekinteni, kisajátítani. A becsület napja egy példa erre” - jelentette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke vasárnap a Budavári Önkormányzat Kapisztrán téri főépületében elmondott tárlatmegnyitó beszédében.

Itt a Fortepan révén egy olyan fotókiállítás nyílt meg, amely a 78 évvel ezelőtti ostrom nyomait mutatja be I. kerületi helyszíneken keresztül.

Heisler András kijelentette, 

„péntek este, mikor kiléptem a zsinagógából, biztonsági okok miatt megkértek, vegyem le a kipát a fejemről. Ez volt az első ilyen eset, amióta eszmélek. Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros, volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat.”

Azt hangoztatta, hogy a becsületnapi eseményt szervező neonáci csoportok a nemzeti történelmi hagyományok örököseinek tekintik magukat, és ebből a pozícióból terjesztik gyűlöletkeltő programjukat, ami diszkriminációra és fizikai erőszakra ösztönöz. 

– Nyugodtan leszögezhetjük: a Kitörés emléktúra nem ártalmatlan sportesemény! Minden év február 11-én neonáci csoportok menetelnek hol a budai várban, hol a budai hegyekben, és minden esztendőben előkerülnek a betiltott önkényuralmi jelképek – fogalmazott.

Heisler András megjegyezte, hogy az emlékezők azt a kitörési kísérletet idézik, amelynek több mint negyvenezer áldozata egy esztelen vezetési döntés eredményeként, céltalanul, esélytelenül és reménytelenül kényszerült meghalni. A kitörést elrendelő parancsnok nem hősi tettet hajtott végre, hanem saját katonái tömeggyilkosságát idézte elő.

Kifejtette, amikor ma Ukrajnából nap mint nap az embertelen rombolás képeit követjük, és óhatatlanul felsejlik bennünk Budapest 1945-ös lerombolásának, a világháború emberi szenvedéseinek és a mai Oroszország semmivel nem indokolható agressziójának képi párhuzama. Megmagyarázhatatlan az uszítás, ami embercsoportok ellen zajlik, a pusztítás, amit emberek embertársaik ellen követnek el.

Megmagyarázhatatlan a városok romba döntése, infrastruktúrák lebombázása, iskolák, kórházak tönkretétele, a polgári lakosság elképzelhetetlen szenvedése. S minden korban megmagyarázhatatlan a tömegsírok névtelensége - vélekedett. 

„Tegnap egy zsidó ember fizikai megtámadásával valami megtört bennünk. Arra kérem ezért Magyarország kormányát, minden erejével biztosítsa bármely kisebbség számára a félelemnélküliséget. A tegnapi nap tanulsága szerint van még mit tenni ezért”

- zárta beszédét Heisler András a Mazsihisz honlapján lévő leirat szerint. 

A Heisler András által említett eset szombaton, délután egy óra körül történt a Széll Kálmán téren. Egy 20 fős, neonáci, militáns külsejű magyar társaság hátulról támadta meg az ötfős társaságot, állítólag azért, mert antifasiszta tüntetőknek tartották őket. Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett:  betört a koponyacsontja és az orra, továbbá letört három foga. Úgy tudni, a támadók között volt a hazai szélsőjobboldal néhány ismert figurája is. A Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) a Mazsihisz portáljának érdeklődésére azt közölte, hogy a támadás után menekülő elkövetők közül két férfit fogtak el, akik ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntett és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt, őrizetbe vételük mellett folytat eljárást. „A bántalmazók társainak azonosítása a folyamatban lévő nyomozás feladata. A jelenleg rendelkezésre álló adatok, a sértettek és a gyanúsítottak kihallgatása nem vetettek fel antiszemita motivációt, a nyomozás azonban az eset valamennyi körülményére kiterjed”. 

Pénteken más fajta támadás is történt. Mint korábban beszámoltunk róla, egy vélhetően antifasiszta csoport pénteken fényes nappal megtámadott egy férfit a Gazdagréti tér üzletsora előtt. Hátulról nekirontottak, majd többo közt viperával is ütötték. A feltételezett elkövetők mindegyikét elfogta a rendőrség, s azóta letartóztatták őket.