Európai Unió;homofóbia;jogi eljárás;

Hamarosan indulhat az Európai Unió legnagyobb pere a melegellenessé tett pedofiltörvény miatt

Érdekvédelmi szervezetek egyúttal arra kérnek minden tagállamot, hogy álljanak ki a magyarországi LMBTQ-emberek mellett. 

Jöhet az EU legnagyobb emberi jogi pere: a Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride petíciót indít, hogy minél több EU-s tagállam csatlakozzon a pedofiltörvény elleni bírósági eljáráshoz - közölte lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában a Budapest Pride. 

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, valójában nem egy jogszabályról, hanem LMBTQ-ellenes törvénycsomagról van szó, amelyet 2021. június 15-én fogadott el az Országgyűlés. Először pedofiltörvény, aztán az Orbán-kormány átköltésében gyermekvédelmi törvény néven híresült el. Eredetileg Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és párttársa, Selmeczi Gabriella nyújtotta be a pedofil bűncselekmények elleni szigorúbb fellépésről, de aztán fideszes képviselők hozzávágtak még néhány módosítót. Közülük a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény keltett felhördülést, amely kimondja, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a „homoszexualitást” népszerűsíti.

A szervezet mostani közleménye szerint a szabályozás újabb felzárkózást jelent az „illiberális szerepmodell, Oroszország mellé”.  Emlékeztetnek, hogy az ügyben már felszólította a kormányt az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, s a EuroChild, az Európai Unió legnagyobb gyerekjogi szervezete is úgy fogalmazott, hogy „egyértelműen megsérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében lefektetett alapvető gyerekjogokat, ami Magyarországot is köti 1991 óta.”

Az Európai Unió tagállamainak mostantól 6 hete van csatlakozni az eljáráshoz, ami várhatóan az Európai Unió eddigi legnagyobb emberi jogi pere lesz. A mai naptól a Forbidden Colours oldalán az Európai Unió tagállamainak polgárai egy petíció kitöltésével üzenhetnek képviselőiknek, és kérhetik őket, hogy álljanak ki a magyarországi LMBTQ közösség mellett. A petíciót a Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride jegyzi. 

A petíció pedig ide kattintva érhető el.