Magyarország;Európai Bizottság;Európai Unió Bírósága;kötelezettségszegési eljárás;pedofiltörvény;

Itt a bejelentés, elindult a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a melegellenessé tett pedofiltörvény miatt

Az Európai Unió Bírósága körülbelül másfél-két év alatt hoz ítéletet.

Az Európai Bizottság kötelezettégszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz Magyarország ellen a pedofilellenes törvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozások miatt - derül ki az Európai Unió Bíróságának szerkesztőségünk részére is eljuttatott közleményéből.

A luxemburgi székhelyű testület kommunikációs igazgatósága jelezte, a kereset bekerült a bíróság nyilvántartásába.

Lapunk júliusban elősként írta meg, hogy az Európai Bizottság bíróság elé viszi a magyarországi hatóságokkal kirobbant vitáját az LMBTQ-közösség jogsérelmeiről és a Klubrádió frekvenciamegvonásáról. Az Európai Bizottság véleménye szerint a melegellenessé eltérített gyermekvédelmi törvény uniós jogszabályokba ütközik, valamint sérti az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetés nélküliséghez való jogot. Kifogásolja a brüsszeli testület azt is, hogy a magyarországi hatóságok egy LMBTQ-tartalmú gyermekkönyvön, a Meseország mindenkién figyelmeztetés elhelyezését írták elő, ami korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz.

Valójában nem egy jogszabályról, hanem LMBTQ-ellenes törvénycsomagról van szó, amelyet 2021. június 15-én fogadott el az Országgyűlés. Először pedofiltörvény, aztán az Orbán-kormány átköltésében gyermekvédelmi törvény néven híresült el. Eredetileg Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és párttársa, Selmeczi Gabriella nyújtotta be a pedofil bűncselekmények elleni szigorúbb fellépésről, de aztán fideszes képviselők hozzávágtak még néhány módosítót. Közülük a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényé keltett meglehetős felhördülést, amely kimondja, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a „homoszexualitást” népszerűsíti.

Az uniós bíróság körülbelül másfél-két év alatt hoz ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, ellenkező esetben pénzbírság várhat rá.

Bár az Orbán-kormány politikusai többször hangoztatták, hogy a Magyarországnak járó támogatásokról szóló alkunak része lesz a pedofiltörvény is, vagyis hogy az Európai Bizottság kevesebb támogatás folyósításást fagyasztja be, ha az Orbán-kormány változtat a jogszabályon, ez nem volt igaz. Az kétségtelen viszont, hogy megállapodás után az Európai Unió Bírósága nem várt túl sokat.