Ukrajna;Orbán Viktor;Joe Biden;Volodimir Zelenszkij;

Jeszenszky Géza: aki nem ment el Kijevbe, az fél vagy az oroszoknak drukkol

Rendkívül fontosnak tartja Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és washingtoni nagykövet Joe Biden hétfői kijevi látogatását. Szerinte az Egyesült Államok elnöke nagyon erős üzenetet küldött a külvilágnak: Washington elszánt, és nem hagyja magára Ukrajnát.

Volodimir Zelenszkij és Joe Biden már akkor megtárgyalhatták az aktuális kérdéseket, amikor az ukrán elnök beszédet mondott a Kongresszusban, mondta a Népszavának Jeszenszky Géza.

Az első szabadon választott kormány külügyminisztere szerint Joe Biden nagyon fontos pillanatban látogatott az ukrán fővárosba. Oroszország ugyanis nem csak a fronton indított offenzívát, de azzal párhuzamosan propagandakampány is zajlik. Moszkva arról akarja meggyőzni a nyugati közvéleményt: a háborúnak akkor lehet vége, ha abbahagyják Ukrajna támogatását, Kijev pedig területi engedményeket tesz az agresszornak.

A republikánusoknál is van egy ilyen irányzat, ám a párt nagyobb része ma is eltökélt Ukrajna támogatásában, mondta lapunknak Jeszenszky Géza.

Szerinte Joe Biden látogatása erős üzenet Moszkvának: az oroszok a villámháború csődje után azzal kísérleteztek, hogy megfagyasszák Európát, ám a kontinens nagyon jól alkalmazkodott az új helyzethez, az EU országai diverzifikálni tudták az energiabehozatalukat.

Ezért Vlagyimir Putyin most Ukrajna és a Nyugat kifárasztására játszik. Az amerikai elnök azt üzente Kijevből: a Nyugat nem fárad el, nem hagy fel Ukrajna támogatásával.

Az amerikai elnök látogatása vélhetően nincs szoros kapcsolatban a jelenlegi hadi helyzettel. Megjósolhatatlan, győzhet-e Ukrajna, kiszorítva területéről Oroszországot, vagy rákényszerül valamilyen területi engedményre.

„Ha nagyon rossz lenne a helyzet, nem valószínű, hogy Biden elment volna Kijevbe” – mondta Jeszenszky Géza. Szerinte az amerikai elnöknek „nincs szüksége egy új Afganisztánra”

 – utalt a amerikaiak fiaskójára és kaotikus kivonulására.

Az amerikai elnök azt is demonstrálta, bátor, tetterős politikus, aki ilyen kockázatos útra is vállalkozott. Eddig már jónéhány európai politikus meglátogatta Kijevben Zelenszkij elnököt.

„Aki nem ment el, az fél, vagy a másik félnek drukkol” – mondta a volt nagykövet, a magyar miniszterelnökre is utalva.

Szerinte Orbán Viktor hétvégi évértékelő beszéde egy ponton kísértetiesen emlékeztetett a '30-as évek katasztrofális külpolitikájára, amikor a nyugati hatalmak azzal próbálták megbékéltetni Adolf Hitlert, hogy sorozatosan rábólintott a területszerzéseire, elnézte Ausztria bekebelezését, az Anschlusst, majd Csehszlovákia szétverését is. „Ez lenne kívánatos?” – kérdezte Jeszenszky.

Túl azon, hogy az orosz agresszió morálisan vállalhatatlan, Jeszenszky Géza szerint a magyar politikának arra kellene törekednie, hogy felkészüljön minden eshetőségre. Arra is, hogy Ukrajna területveszteségeket szenved el, de arra is, hogy győz és helyreállítja szuverenitását.

Az ma már nagyon valószínű, hogy Ukrajna nem omlik össze az orosz támadás miatt, nem jön létre egy Belarusz-szerű bábállam. Márpedig ha valakinek valóban szívügye a kárpátaljai magyarság sorsa, annak jelenleg egyetlen józan választása lehet: jóban kell lenni Ukrajnával.