Ukrajna;háború;Kijev;Joe Biden;amerikai elnök;Volodimir Zelenszkij;

Biden kicselezte a világot, kijevi látogatásán pedig további katonai segítséget biztosított Ukrajna számára

A néhány órás vizitről Washington előzetesen értesítette Oroszországot. 

Bár az évből még két hónap sem telt el, Joe Biden kijevi meglepetésszerű, varsói látogatását egy nappal megelőző kijevi vizitje az esztendő legfontosabb külpolitikai eseményei közé tartozik. Amint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kiemelte, az amerikai-ukrán kapcsolatok történetének legjelentősebb látogatása volt ez. A háború menetét ugyan nem változtatja meg az amerikai elnök kijevi útja, de nagyon erős jelzés Ukrajna számára, hogy az Egyesült Államok támogatja az ukránokat az oroszok elleni háborúban. Egyúttal igen komoly jelzés volt ez Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is: bár Washington már eddig is 30 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott Ukrajnának, a segítség nem marad abba.

Az amerikai elnök – más állam- és kormányfőkhöz hasonlóan, akik már ellátogattak az ukrán fővárosba – Lengyelországból vonattal ment Kijevbe. Előzőleg az Air Force One a marylandi Andrews légitámaszpontról szállt fel helyi idő szerint vasárnap reggel 4 óra 15 perckor és landolt Lengyelországban az ukrán határ mellett fekvő Przemyslben. A Fehér Ház vasárnap esti, az elnök hétfői programját taglaló közleményében azt írta, Biden még Washingtonban tartózkodik, pedig ekkor már úton volt Ukrajna felé.

Az ukránok régóta kérlelték Bident arra, látogasson el hozzájuk. A vizitet hónapok óta tervezték, de a részletes tervet egy hete dolgozták ki. Az amerikai elnököt csak legközelebbi segítői kísérték el, orvosi csapata, egy fotós és a biztonságért felelős személyek, közölte John Finer nemzetbiztonsági tanácsadóhelyettes. A látogatást szűk kör, a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC), a Pentagon szakértői egyeztették a Fehér Ház katonapolitikai szakértőivel. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, órákkal a vizit előtt tájékoztatták Moszkvát Biden kijevi útjáról, az amerikai elnök pedig – ahogy fogalmazott – „elégedett volt azzal, hogy a kockázat kezelhető”.

Még a Kreml-barát propagandisták is nyíltan elismerték, hogy Moszkva biztonsági garanciákat adott Bidennek. 

Ezt pedig azzal indokolták, ha Bidennel végeztek volna, a „nála is veszélyesebb” Kamala Harris került volna hatalomra az Egyesült Államokban. Az orosz propaganda tehát most azt sulykolja: Putyinnak köszönhető Biden vizitje.

A kijeviek a látogatás előtt annyit érzékelhettek Biden érkezéséből, hogy a fővárosban egy sor utcát lezártak, közlekedési dugók alakultak ki. A hatóságok egy idő után annyit közöltek, „igen fontos vendéget” várnak. Minden lehetséges óvintézkedést megtettek mind amerikai, mind ukrán résztől. Az amerikai elnök kijevi idő szerint délután 2 órakor hagyta el az ukrán fővárost, ezt ezt azonban biztonsági okokból csak később jelentették be.

Ami az amerikai elnök Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott megbeszéléseit illeti, Biden további félmilliárd dolláros pénzügyi segélyt jelentett be. 

Mint mondta, egy évvel az oroszok Ukrajna elleni agressziós háborúja után Kijev demokratikus állam maradt. Hozzátette: "Az amerikaiak és az egész világ önökkel van". Biden dicsérte Ukrajna polgárait is „hősies harcukért”.

Az amerikai bejelentette, további fegyvereket szállítanak, köztük tüzérségi lőszert, páncéltörő rendszereket és megfigyelő radarokat. Egyfelől az ukránok tavaszra tervezett offenzíváját segítenék, amit az is jelez, hogy további lövedékeket biztosítanak a HIMARS rakétatüzérségi rendszer számára, másrészt meg akarják védeni az ukrán lakosságot az orosz légicsapásoktól. Vadászgépek szállításáról azonban nem tett említést az amerikai elnök. Mint fogalmazott, „Putyin úgy gondolta, Ukrajna gyenge, a Nyugat megosztott, arra számított, nem tartunk össze. De tévedett” .

Zelenszkij "a támogatás rendkívül fontos jelének" nevezte az amerikai elnök látogatását. Utalt arra, a vizit azon ritka alkalmak egyike, amikor egy amerikai elnök olyan háborús övezetbe látogat, ahol az Egyesült Államok és szövetségesei nem rendelkeznek a légtér feletti szuverenitással. Ennek az az oka, hogy bár a nyugati rakétaelhárító rendszerek jelentősen javították Ukrajna légvédelmét, az ország nem ellenőrzi saját légterét.

Zelenszkij hozzátette, a "demokratikus világnak" meg kell nyernie "ezt a történelmi háborút". Eredményesnek nevezte a Bidennel folytatott tárgyalásokakat, s reményét fejezte ki, hogy a látogatás eredményei a harctéren is megmutatkoznak. Megemlítette, az amerikai elnökkel „nagy hatótávolságú fegyverekről is beszéltek”.

Biden Kijevben a saját szemével is láthatta azt a terrort, aminek az ukrán lakosság minden nap ki van téve. A légitámadást jelző szirénák felharsantak, amikor az amerikai elnök és Zelenszkij elhagyta a Szent Mihály székesegyházat. Ezután – mintha mi sem történt volna – ellátogattak a háborúban elesettek emlékfalához. Zelenszkij egébként nem sokkal karácsony előtt járt az Egyesült Államokban, s nagy sikerű beszédet mondott a kongresszusban.

A lengyel elnök külpolitikai tanácsadója, Marcin Przydac pozitívan értékelte Biden kijevi vizitjét: "Elégedetten fogadjuk a katonai segítségnyújtásról szóló bejelentéseket, mert ez jelentősen közelebb visz minket a békéhez", emelte ki.

Dr. Patrick Bury, a Bath-i Egyetem védelmi és biztonsági szakértője, korábbi NATO-elemzője szerint Biden találkozójának fő tanulsága: a NATO-szövetségesek elkötelezték magukat Ukrajna hosszú távú támogatása mellett. A BBC Newsnak elmondta, valószínűleg azért nem az agresszió 24-i megkezdése napjára időzítették a látogatást, mert aznap megnő az orosz bombázások kockázata.

Scott Lucas, a University College Dublin nemzetközi politika professzora szerint Biden látogatása "hatalmas politikai színház, ami igen fontos az orosz invázióval szembeni ellenállásban". Hozzátette, vannak a látogatásnak gyakorlati eredményei, mint például az USA elkötelezettsége az 500 millió dolláros katonai segély mellett.

A Kijevben a BBC által megszólaltatott járókelők óriási jelentőségűnek tartották az amerikai elnök látogatását, s úgy vélték, hogy ez az egész világnak adott jelzésként értékelhető.