Völner Pál;végrehajtók;Schadl György;

Kubatov Gábor neve is előkerült a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiban

A fideszes államtitkár olyan tanácsokkal is ellátta a végrehajtók első emberét, hogy milyen módon fenyegesse meg burkoltan a szakvizsgákat szervező professzort. 

„Szia! Zavarhatlak egy percre? Figyelj, megkerestek itt engem az egyik parlamenti kabinettől, hogy egy hölgy szeretne végrehajtói szakvizsgát tenni még a határidő előtt.”

Ezzel a kéréssel hívta fel az Igazságügyi Minisztérium korábbi parlamenti államtitkára a Telex birtokába került nyomozati anyagok szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. Schadl Györgyöt 2021 szeptemberében kereste meg a politikus. A dátum azért fontos, mivel 2021. október 17-én 35 végrehajtói álláshely pályázati határideje járt le. Ehhez pedig végrehajtói szakvizsgát kellett tennie a jelentkezőknek, így sokaknak lehetett sürgős, hogy bekerüljenek. 

A kar elnöke megígérte Völner Pálnak, hogy továbbítja a nő nevét a Szegedi Tudományegyetem jogászprofesszorához, Szabó Imréhez, aki ekkoriban a végrehajtói szakvizsgákat szervezte. „Ne viccelj, természetes” - válaszolta Schadl György a hálálkodó államtitkárnak. Másnap ismét jelentkezett Völner Pál, mondván, még egy név becsúszott. Egy bizonyos B. Bencének, aki a Belügyminisztérium „fontos emberének kabinetjében van”. 2021 októberében még mindig nem írtak ki plusz időpontot a vizsgázóknak. Ekkor Schadl György telefonált az államtitkárnak. Előző nap egy bizonyos Ádám azt mondta neki, hogy 

„Kubatov Gábor úr is jelzett valakit, aki szeretett volna szakvizsgázni, és nincs időpontja”.

A nyomozati anyagokból az is kiderül, hogyan küzdöttek meg Szabó Imrével a plusz helyekért. Schadl György szerint a professzor „azért szopat most”, mert az egyik rokonának már megvan a szakvizsgája, és egy fővárosi végrehajtói helyre szeretne pályázni”, s így kevesebb vetélytársa lesz, ha sokan nem tudnak pályázni. „Nekem ez tökmindegy (…), neki vizsganapot kell biztosítani” – válaszolta kissé ingerülten Völner Pál. Hozzátette, „ez olyan, mintha – volt már rá biztos példa – én azt mondanám a miniszterelnöknek, ezt akkor szavazom meg, hogy ha nekem akkor így lesz, meg úgy lesz. Ez rövidtávon egy jó technika, csak hosszútávon szerintem, majd meglátod, hogy nem lesz kifizetődő.” Schadl egyetértett a felvetéssel és abban maradtak, hogy Völner ír egy hivatalos levelet neki, a kar elnöke pedig felhívja és megkéri őt, hogy jelezzem, mikor nyitnak meg időpontokat. Így biztosan bekerül az, akit ő szeretne. 

„Mondd meg, lesz róla egy papírja, hogy ő gáncsolta el itt a lelkes jelentkezőket, és akkor gyakorlatilag egy emberre tud ráégni a balhé. Mindig a legkisebb viszi el a balhét, ezt mondd meg”

- adott tanácsot Völner. 

Nem sokkal később elérkezett a vizsga időpontja, nyolcan fértek be az utolsó pillanatban meghirdetett lehetőségre. Alig pár órával a vizsga előtt a vizsgabizottság egyik tagja, Jeney Orsolya hívta fel Völnert és Schadlt, hogy megkérdezze: „ki az, aki figyelmet érdemel”. Völner fejből csak B. Bence nevére emlékezett, de jelezte, Schadl ezt pontosan tudja. 

A Telex megkereste Szabó Imrét is, aki azt mondta, „gőzöm sincs, hogy másfél évvel ezelőtt mi volt kiírva”, majd az igazságügyi tárca sajtójához irányította a portál újságíróit. Azt állította, neki semmi köze ehhez az egészhez, rokona pedig „a büdös életben nem akart végrehajtó lenni”. Amikor pedig a 2021. októberi vizsga körülményeiről kérdezték, akkor elköszönt.