egészségügy;lemondás;fizetés;orvosok;Cser Ágnes;

2023-02-22 06:05:00

Cser Ágnes felszólította az orvosokat, hogy mondjanak le a 11 százalékos bérfejlesztésükről

A szakszervezeti elnök közölte ezt lapunkkal egy nappal azután, hogy a Belügyminisztériumban sztrájktárgyalást tartottak ágazati érdekvédők.

„Felhívtuk az orvosokat arra, hogy szolidaritásból mondjanak le az idei 11 százalékos bérfejlesztésükről, és ne harcra buzdítsanak, hogy az ápolóknak és a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is jusson 2023. január 1-jétől bérfejlesztés” – közölte lapunkkal a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ-EDDSZ) elnöke, Cser Ágnes egy nappal azután, hogy a Belügyminisztériumban sztrájktárgyalást tartottak ágazati érdekvédők.

A szakszervezeti álláspont egybecseng az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, Csató Gábor véleményével. Ő az Indexnek azt nyilatkozata hétfőn: – Senkinek nem akarok tippeket adni, de az lett volna igazán korrekt a kamara részéről, hogy megszavazzák: az idén januári 11 százalékos orvosi béremelést a kormány fordítsa inkább a szakdolgozókra.

Mint többször megírtuk, az orvosok februárban meghirdetett nyomásgyakorló akciójának első számú követelése az volt, hogy januártól kezdődjék meg a szakdolgozói béremelés is.

Nemcsak az orvosbérek lefaragásával keltett meglepetést az MSZ-EDDSZ. Miután megírtuk, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elutasította a Belügyminisztérium javaslatát, miszerint összevonnák a különböző szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalásokat, Cser Ágnes azt közölte lapunkkal: ők nyitottak lennének az együttes tárgyalásra.

Mint arról arról már beszámoltunk, hétfőn megtartották az egészségügyi szakszervezetek által kezdeményezett sztrájktárgyalás első fordulóját a Belügyminisztériumban. A FESZ azt szeretné elérni, hogy ne csak júliustól, illetve a jövő év márciusától emelje a szakdolgozók bérét a kormány, hanem már idén januártól.