Orbán-kormány;Románia;felújítás;szálloda;Szatmárnémeti;állami források;

Orbán Viktor aláírta, magyar állami forrásokból újítják fel Szatmárnémeti szimbolikus épületét, az egykori Pannónia Szállót

A partiumi város műemléki palotája több évtizede üresen áll, a szecessziós épületet öt éve vette meg egy magyar állami cég egy román vállalkozótól, de az Orbán-kormány csak nemrég tett ígéretet a munkák finanszírozására.

Megvan a pénz, megkezdődhet Szatmárnémeti egyik legfontosabb szimbólumaként ismert egykori Pannónia Szállónak, a Partium kiemelkedő szecessziós épületének a felújítása; a munkálatokat az Orbán-kormány fogja finanszírozni, amely egy cégen keresztül az épület tulajdonosa – írja a kolozsvári Maszol Kereskényi Gáborra, Szatmárnémeti polgármesterére hivatkozva, aki a lapnak elmondta, Orbán Viktor aláírta a rendeletet, amely alapján biztosítják az ikonikus épület helyreállítására a szükséges összeget. Utóbbi keretről egyelőre nincs pontos információ.

A romániai magyar portál emlékeztetett, a több mint tíz éve üresen álló, elhanyagolt ingatlan tulajdonjogát 2018-ban szerezte meg a magyar állam tulajdonában levő Manevi Zrt. helyi leányvállalata. a Manevi Pro Transilvania SRL, a város az elmúlt években előkészítette a műszaki tervet. Az országos műemléki védettséget élvező szecessziós palota felújítására rengeteg szakhatósági engedélyt kellett beszereznie a tulajdonosnak, mire tavaly nyár végén meglett az építési engedély, csak a finanszírozás kérdése maradt függőben.

A román PresaSM cikke szerint a hotel épületébe bejegyzett Manevi Pro Transilvania SRL 2021 végén kapott 60 millió eurót a magyar államtól. Pénzmozgásról azóta nincs hír. 

A cikk szerint a polgármester januárban a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szatmárcsekén a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen találkozott személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd ígéretet kapott, mint mondta: „a magyar kormány utalja a beruházásra szánt összeget, arról biztosítottak, hogy a felújítást prioritásként kezelik”.

A Pannónia Szálloda 1902-ben nyílt meg, a kommunizmusban Hotel Dacia néven működött, 1995-ben magánkézbe került, majd 2007-ben, 1,7 millió euróért megvásárolta Vasile Tantas román üzletember, aki bár vállalta, mégsem újította fel. Az egyre romló állagú épületet vásárolta meg az Orbán-kormány tulajdonában levő vállalat, az utcai homlokzatát védőhálóval vonta be, és kisebb állagmegőrzést is végzett – idézte fel a Maszol.