közbeszerzés;jogsértés;uniós források;OLAF;pénzvisszafizetés;Európai Csalás Elleni Hivatal;

2023-02-23 12:15:00

Az OLAF 3,6 millió eurós támogatást kérne vissza egy magyarországi digitális projekttől

Az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálata a közbeszerzési eljárás során számos jogsértést állapított meg. A projekt célja az oktatási létesítmények korszerűsítése volt.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta egy magyarországi digitális projekttel kapcsolatos vizsgálatát, és több mint 3,6 millió euró uniós támogatás visszafizettetését javasolta.

Az Európai Szociális Alapból finanszírozott projekt célja az oktatási létesítmények korszerűsítése volt, miközben javította és növelte az e-tanuláshoz való hozzáférést. A projekt egyik fő eleme

Az OLAF vizsgálata a közbeszerzési eljárás során számos jogsértést állapított meg. Ezek közé tartozott

Az OLAF megállapította, hogy a szabálytalanságok nemcsak az uniós adófizetőkre, hanem a diákok tanulására is hatással voltak, mivel a projekt megfelelő megvalósítása esetén ugyanannyiért jobb hardvert is lehetett volna vásárolni.

Ville Itälä, az OLAF főigazgatója közölte: "Az EU jelentős forrásokat fektetett be Európa digitális átalakításába, és annak biztosításába, hogy ez az átalakulás az emberek és a vállalkozások számára működjön. A digitalizáció az uniós helyreállítási eszköz egyik pillére is. Ez alapvető fontosságú az ellenálló képességünk és az innovációs potenciálunk szempontjából. Ebben az esetben az OLAF vizsgálói megállapították,

Az OLAF 3,6 millió euró visszafizettetésére vonatkozó pénzügyi ajánlását megküldték az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának.