földrengés;büntetés;Törökország;médiaszabályozás;televíziócsatornák;

2023-02-23 13:54:00

Műsorszolgáltatókat büntettek meg Törökországban, mert bírálni merték azt, ahogy a kormány a földrengésekre reagált

Pedig korábban maga Recep Tayyip Erdoğan is elismerte, hogy az állam nem reagált kellő gyorsasággal.

Műsorszolgáltatókat büntetett meg a török médiaszabályozó, mert bírálni merték azt, ahogy a kormány a földrengésekre reagált – erről számolt be csütörtökön a The Guardian.

Törökországot és Szíriát az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb földrengése sújtotta február elején, aminek következtében immár

A TRT Haber török állami televízió tájékoztatása szerint a földrengést követően

A három műsorszolgáltatót, a Halk TV-t, a Tele 1-t és a FOX-ot januári bevételükhöz mérten bírságolták meg.

İlhan Taşcı, a médiaszabályozó tanácsának ellenzéki tagja közölte, a Halk TV-t és a Tele 1-t januári bevételük 5 százalékának megfelelő összeggel büntették meg, illetve utasították őket arra, hogy függesszék fel egyik napi programjuk sugárzását öt napra. Külön „jogsértések” miatt januári bevételük 3 százalékának megfelelő összegű büntetéssel sújtották a FOX-ot, és külön a Halk TV-t is. „Olyan időben élünk, amikor tudósítani bűncselekménynek számít” – fogalmazott.

Merdan Yanardağ, a Tele 1 vezető szerkesztője gyalázatosnak minősítette a büntetéseket.

Mindez azért is "különös", mert korábban maga Recep Tayyip Erdoğan török elnök is elismerte, hogy az állam nem reagált kellő gyorsasággal a földrengés után.

Mint azt a lap megjegyzi, a három csatorna híres a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel szembeni álláspontjáról, a Halk TV pedig szorosan kötődik a fő ellenzéki pártnak számító Köztársasági Néppárthoz (CHP). Hozzáteszik, a májusi elnökválasztás kampányának egyik fő témájává vált az, ahogy a kormány reagált a földrengésekre, ami Erdoğan számára is meghatározó, különös tekintettel arra, hogy az újraválasztására készül. A fő ellenzéki vezető (aki a közvélemény-kutatásokban fej fej mellett halad Erdoğannal) máris a bírálók éllovasává tette meg magát.