Európai Unió;földrengés;segély;Törökország;

2023-02-26 15:10:00

Humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törökoroszági és szíriai földrengés túlélői számára az Európai Unió

Márciusban Brüsszelben adományozói konferenciát rendeznek.

 Az EU humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törökoroszági és szíriai földrengés túlélői számára, miután régió történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját követően rengeteg ember vesztette el otthonát és megélhetését, ezért sürgősségi segítségre szorulnak - jelentette be az Európai Bizottság vasárnap.

A szíriai humanitárius légi híd segítségével két, gyorssegélyt, téli sátrakat, fűtőberendezéseket szállító repülőgép szállt le vasárnap Damaszkuszban, hogy további támogatást nyújtson a földrengés sújtotta szíriai lakosságnak. A légi hídon keresztül az EU összesen 420 tonna segélyt szállít, ebből 225 tonnát a közös uniós humanitárius készletekből, 1,1 millió euró értékben.

Emellett, 15 európai ország - Ausztria, Bulgária, Ciprus, Németország, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Norvégia, Lengyelország, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia – az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében természetbeni adományokat, sátrakat, matracokat, takarókat, fűtőtesteket, higiéniai csomagokat, generátorokat, élelmiszerek, orvosi felszerelések juttatott el a szíriai rászorulóknak.

Az EU humanitárius segélyszervezete, amely már 12 éve működik Szíriában, a pártatlanság és semlegesség humanitárius elvei alapján minden oldalról segített a segélyek eljuttatásában.

A Törökország földrengés által érintett területein élők megsegítésére, az EU eddig mintegy 5,7 millió eurót különített el. Partnerei a földrengés kezdetétől élelmiszersegélyt, egészségügyi ellátást, ivóvizet, készpénztámogatást és menedéket biztosítanak az áldozatoknak.

Az Európai Bizottság és az EU Tanácsának svéd elnöksége a török hatóságokkal együttműködve márciusban Brüsszelben adományozói konferenciát rendez a rászorulók támogatása érdekében.