Oroszország;szélsőjobb;Franciaország;Putyin;Marine Le Pen;

Már Le Pen pártja sem Putyin barátja, a francia szélsőjobb távolodik az orosz elnöktől

Jelentős fordulat történt a francia jobboldali populista Nemzeti Tömörülés (RN) politikájában. A nemrégiben a frakcióvezetői tisztséget választó Marine Le Pen utódaként megválasztott pártelnök, a fiatal Jordan Bardella látványosan hátat fordított a Kremlnek.

A párt vezetője egyúttal némi önkritikával megjegyezte, „kollektív naivitásról” lehet beszélni a párt politikáját illetően Vlagyimir Putyin szándékaival, megítélésével kapcsolatban. Mint fogalmazott, rosszul ítélték meg az orosz elnök „expanziós törekvéseit”.

A L'Opinion című lapban a 27 éves pártelnök azt mondta: amikor Emmanuel Macron közvetlenül 2017-es megválasztása után úgy döntött, hogy fogadja Vlagyimir Putyint a Versailles-i palotában, a közvéleménynek elképzelése sem volt arról, mik a Kreml uralkodójának szándékai Európával szemben. – Erkölcsi hiba lenne ezt nem beismerni – tette hozzá. Jordan Bardella kifejtette, sokakat meglepett Oroszország Ukrajna elleni agressziója, vagy ahogy fogalmazott, „a valóság az ajtónkon kopogtat”.

Az RN vezetője ezzel tehát egyértelműen elhatárolódott pártja korábbi oroszpárti kurzusától, és az Ukrajnának történő fegyverszállítások mellett foglalt állást. Ez pedig elődje, Marine Le Pen geopolitikai stratégiájának nem is annyira burkolt bírálataként értékelhető. Vigyázni kell azonban, hogy Franciaország ne járuljon hozzá az eszkalációhoz - tette hozzá. Mint fogalmazott, Macronnak igaza volt abban a kijelentésében, hogy Oroszországot "nem szabad megalázni".

Nem sokkal a háború kitörése előtt az akkori pártelnök, Marine Le Pen még tagadta, hogy Vlagyimir Putyinnak háborús szándékai lennének. Az ukrajnai orosz invázió után sietve megsemmisíttette azokat a kampánybrosúrákat, amelyek őt Putyinnal együtt ábrázolták. Az orosz államfőt Le Pen sokáig a „keresztény civilizáció megmentőjeként” reklámozta. Pártja a Krím nemzetközi jogot sértő annektálása után a Kreml propagandáját visszhangozta, s még képviselőket, úgynevezett „választási megfigyelőket” is küldött a teljesen a Krímben tartott teljesen komolytalan népszavazásra. A Krím elcsatolásának 5. évfordulóján Thierry Mariani, a Nemzeti Tömörülés képviselője egy küldöttséggel ellátogatott a Krímbe, és azt állította, az emberek "boldogabbak", mint korábban. "A Krím orosz" – hangoztatta az RN képviselője.

Marine Le Pen pártja anyagi szempontból is függőségi viszonyba került Moszkvától. Kilencmillió eurós kölcsönt kapott 2014-ben az Első Cseh-Orosz Banktól. Amikor a pénzintézet 2016-ban csődbe ment, az Aviazapchast orosz fegyvergyártó cég átvállalta az adósságot. A cég most az EU szankciós listáján szerepel. – Amikor Oroszországról beszélsz, akkor a támogatódról beszélsz –  szúrt oda Le Pennek Emmanuel Macron a 2022-es elnökválasztás előtti egyetlen televíziós párbajban. (A tavalyi elnökválasztás előtt Le Pen már a magyar MKB Banktól kapott 10,6 millió eurós hitelt.)

Bardella azonban meg akarja szakítani a kapcsolatokat Moszkvával. – Elkötelezettnek kell lenni Ukrajna területi integritásának védelme mellett" - mondta. Az ukrán nemzet "minden nap egy kicsit jobban létezik". "Ennek a valóságnak a tagadása talán Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb hibája volt" - mondta az RN vezetője. Sőt, a politikus felállva tapsolt az Európai Parlamentben, amikor beszédet mondott Volidimir Zelenszkij, emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Marine Le Pen is igyekezett módosítani korábbi Moszkva-barát politikáján, más kérdés, hogy ez mennyire tűnt hitelesnek a részéről. Részt vett azon a díszvacsorán, amit a francia nemzetgyűlés elnöke adott Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke tiszteletére a Hotel Lassayban. A RN frakcióvezetőjének megjelenése hírek szerint némi nyugtalanságot okozott a jelenlévők körében - írta a L'Obs című lap. Le Pen Stefancsukot az orosz gázszállításokról kérdezte. A vacsora végén az ukránnak egy csokoládéból készült Jack Russell terriert ajándékoztak, utalva a Zelenszkij által kitüntetett aknakereső kutyára.

A RN színeváltozása a jobboldali populista trendváltozás újabb jele. Az európai jobboldali populista pártok szakítanak oroszbarátságukkal, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek vezetője nyíltan támogatja Kijevet függetlenségi harcában. Persze még nem minden párt követi ezt a mintát, az Osztrák Szabadságpárt vagy az Alternatíva Németországért továbbra is a Kreml szekerét tolja.