Oroszország;India;Egyesült Államok;Szergej Lavrov;G20;Antony Blinken;orosz-ukrán háború;

2023-03-02 17:28:00

Összefutott a G20-csúcson az amerikai és az orosz külügyminiszter, beszéltek is majdnem tíz percet

Persze, miért is kellene többet egy háború kellős közepén. Mindenesetre Antony Blinken megmondta Szergej Lavrovnak, hogy az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak kell.

Egymást vádolták a rivális felek a világ destabilizálásával a G20-országok külügyminisztereinek Újdelhiben tartott találkozóján. Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz-ukrán háború tavalyi kitörése óta első alkalommal személyesen is beszéltek, ám a Reuters cikke szerint az eredetileg nem is tervezett találkozó tíz percig sem tartott.

A hírügynökség úgy tudja, a rövid párbeszéd alkalmával Blinken felszólította Lavrovot, hogy vonják vissza azt a döntést, amelynek értelmében felfüggesztik Oroszország részvételét a Stratégiai Fegyverzetcsökkentési Szerződésben (START). Miután Lavrov aligha valószínű, hogy igent mondott a felvetésre, közölte, hogy az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak kell. A Reutersnek nyilatkozó amerikai tisztviselő megjegyezte, eleve nem is volt olyan elvárás, hogy bármi érdemben változni fog a közeljövőben, bár „mindig reménykednek abban”, hogy az oroszok előbb-utóbb készek lesznek részt venni egy olyan diplomáciai folyamatban, amely igazságos és tartós békéhez vezethet.

Az értekezlet után elhangzott beszédek tanúsága szerint egy árva centimétert sem közeledtek az álláspontok, Blinken a kivonulásra vonatkozó felszólításon túl semmi konkrét tervvel nem állt elő, Németország, Franciaország és Hollandia miniszterei vele egyetértőleg szólaltak fel. Lavrov pedig azt hangoztatta, hogy a nyugati delegációk bohózattá változtatták a G20-ak munkáját, és az Orosz Föderációt hibáztatják a saját gazdasági kudarcaikért. Azzal is vádolta a nyugatot, hogy akadályozzák az orosz mezőgazdasági termékek exportját, emellett pedig „szégyentelenül eltemették” azt a kezdeményezést, amely megkönnyíti Ukrajna mezőgazdasági termékeinek exportját a Fekete-tengeren keresztül.

A G20 elnöki tisztét betöltő India közvetíteni próbált, a háború gazdasági következményei mellett a klímaváltozás veszélyére és a szegényebb országok adósságcsapdájára igyekezett felhívni a figyelmet, de nem járt sikerrel.