Európai Bizottság;törvénymódosítás;Magyar Orvosi Kamara;

2023-03-02 18:00:00

Európai Bizottság: Magyarországnak szánt uniós pénzeket sodorhat veszélybe a MOK-törvény

Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellehetetlenítését célzó friss törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát. Ez arra utalhat, hogy az Orbán-kormány nem teljesítette a társadalmi egyeztetésre és hatástanulmány elkészítésére tett brüsszeli vállalásait, és ezzel veszélybe sodorhatja az EU járvány utáni helyreállítási alapjából származó támogatások egy részét. Minderről azonban csak később születik döntés Brüsszelben.

„A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából”. Lapunk megkeresésére így fogalmazott az Európai Bizottság szóvivője a MOK működését átalakító jogszabályról. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a testület véleménye szerint a villámgyorsan lezavart törvénymódosítás nem ellentétes-e azokkal az ígéretekkel, amelyeket az Orbán-kabinet tett az EU gazdaságélénkítési eszközéből megítélt források folyósításáért cserébe.

Az Orbán-kormány tavaly decemberben Brüsszelben vállalta, hogy javítani fogja a döntéshozatali folyamat minőségét és átláthatóságát hatékony szociális párbeszéd, az érdekelt felek bevonása, valamint rendszeres hatásvizsgálatok révén. Kötelezte magát, hogy az általa kezdeményezett jogszabályok minimum 90 százalékát legalább egy minimális időtartamra nyilvános konzultációra bocsátja, vagy ha ezt elmulasztja, megfelelően megindokolja, hogy miért nem tartott róla egyeztetéseket. A kabinet azt is megígérte, hogy minden törvényjavaslat esetében hatásvizsgálatot készít. Számos egyéb mellett, ez is egy olyan vállalás, amelynek a teljesítésétől függ a nekünk járó mintegy 5,8 milliárd eurónyi támogatás kifizetése.

A szóvivő tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják. A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják.

De ettől egyelőre távol vagyunk, minthogy a helyreállítási pénzt tartalmazó buksza csak azután nyílik meg Magyarország számára, hogy teljesített 27 szuperfeltételt. Ezekbe beletartozik az igazságszolgáltatási rendszer reformja és a korrupció visszaszorítását célzó törvények és intézkedések meghozatala. A kormány március végére ígérte a feladatok teljesítését. Az első fizetési kérelem csak azután érkezhet meg Brüsszelbe, hogy a végrehajtást az Európai Bizottság, majd a pénzügyminiszterek tanácsa is kedvezően értékelte, ami hónapokig tarthat.