politika;Magyarország;párt;népszerűség;Mi Hazánk Mozgalom;

2023-03-03 06:15:00

Itt a felmérés, a harminc alatti magyarok körében már a Mi Hazánk Mozgalom a legnépszerűbb párt

A fiatalok elégedetlenebbek a régebbi pártokkal és politikusokkal – Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel különösképpen –, keresik az új lehetőségeket. 

„A Mi Hazánk a legnépszerűbb párt a fiatalok körében” – adta hírül a náci-nyilas eszmékkel (és a szélsőjobboldali Mi Hazánkkal is) szimpatizáló Kurucinfó. A portál a Medián decemberben készült, 1000 fős reprezentatív felmérésére hivatkozott, amelynek adatai eddig csak az ellenzéki pártok bontása nélkül voltak ismertek. Az eredményt Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója küldte el annak az egyetemi kutatónak, aki aztán a nevezett portálhoz továbbította a levelet.

A pártok népszerűségi listáját a harminc éven aluliak körében a Mi Hazánk vezeti 20 százalékos támogatottsággal. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 19, a Momentum 17, a Fidesz-KDNP 14, a Jobbik 9, a Demokratikus Koalíció 5, az LMP 4, a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom 4, a Jakab Péter-féle A Nép Pártján Mozgalom 3, a Párbeszéd 2, az MSZP pedig 1 százalékon áll. Egyéb pártok összesen 2 százalékos támogatottsággal bírnak ebben a korosztályban.

Hann Endre kérdésünkre megerősítette, hogy a közölt adatok megfelelnek a valóságnak.

Róna Dániel ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy kicsi a különbség az első négy párt között. A Mi Hazánk 20 százaléka és a Fidesz 14 százaléka között is csak látszólag nagy a távolság, hiszen 1000 fős mintáról van szó, a 18-29 évesek esetében ez kevesebb, mint 150 válaszadót jelent. Tehát nagy a hibahatár, az első négy párt közül bármelyik kijöhetett volna győztesként.

„Azt nem írom alá, hogy a fiatalok körében a Mi Hazánk lenne a legnépszerűbb párt. Az viszont igaz, hogy a legnépszerűbbek között van” – mondta Róna Dániel. Ennek oka szerinte egyebek között az, hogy a fiatalok elégedetlenebbek a régebbi pártokkal és politikusokkal (Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel különösképpen), keresik az új lehetőségeket. A Jobbikból kivált Mi Hazánk ilyen értelemben új pártnak számít: nem volt kormányon, még nem égette meg magát. Bizonyos választók számára az is szimpatikus lehet, hogy nem vett részt az ellenzéki összefogásban.

– állapította meg Róna Dániel. A radikalizmus és az elitellenesség iránti igényt a Mi Hazánk ki tudja elégíteni. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy Toroczkai László pártjának nemcsak nagyvárosokban, hanem a vidéki Magyarország kisebb településein is vannak szervezetei: olyan helyeken látható, ahol más ellenzéki pártok kevésbé.

Róna Dániel emlékeztetett rá, hogy a 2018 előtti Jobbik politikája is sok fiatalnak tetszett. Elképzelhető, hogy a Mi Hazánkat támogató harminc alattiak jelentős része néhány éve még jobbikos volt.

A Mi Hazánk felett is van üvegplafon – folytatta a politológus. Ha a párt népszerűsége elérné azt a szintet, amit a Jobbik elért 2018-ban és előtte, akkor bekerülne a kormány célkeresztjébe. Róna Dániel egy másik szempontot is megemlített: a Jobbik azért tudott egyre népszerűbb lenni, mert néppártosodásba kezdett. A Mi Hazánk ennek nem mutatja jeleit, márpedig ahhoz, hogy Toroczkai László pártja a teljes népességben 10 százalék fölé tudjon erősödni, mérséklődnie kellene.

Február közepén a Medián a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot hozta ki a legnépszerűbb ellenzéki alakulatnak  a 40 év alattiak körében.