Orbán Viktor;Magyar Orvosi Kamara;

Orbán Viktor: egy putyini stílusú berendezkedés valósul meg, ha az orvosokat megfélemlítik

Nem elírás a cím, ezt valóban a magyar miniszterelnök mondta - igaz, még 2006-ban, ellenzékben. 

„Minőségileg a nyugati és a keleti demokráciák nem azonosak. Egy nyugati demokráciában nem fordulhatna elő, hogy egy orvos azért nem mondja el a szakmai véleményét - horribile dictu - nem mondja el a szakmai tényeket, amivel találkozik, mert attól tartanak, hogy esetleg valahogy a politikába belekeveredik, és a végén még ebből neki baja lesz” - jelentette ki Orbán Viktor még 2006-ban.

Ekkor szintén a Magyar Orvosi Kamara (MOK) körül tervezett változtatások okoztak turbulenciát - ugyanis a Gyurcsány-kormány szerette volna megszüntetni a kötelező tagságot.

Mint a 444.hu cikke emlékeztet, ezt a Fidesz úgy értékelte, hogy a kormányzat akarata ellenére kényszeríti a szakmai szervezeteket ellenzéki szerepbe. A párt elnöke egyenesen odáig ment, hogy csak egy putyini rendszerben lehetséges az orvosok megfélemlítése. 

„Ha ez így megy tovább, akkor lassan ez a putyini típusú, oroszországi, a formákat betartó, de a formák mögött nem a szabadságra, a népakaratra, a szabad véleménynyilvánításra, az őszinte beszédre épülő politikai berendezkedés valósul meg”

- fogalmazott a jelenlegi kormányfő.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a kormány egy nap alatt verte át a MOK szétverését lehetővé tevő törvényjavaslatot.