nyilatkozat;tagság;Magyar Orvosi Kamara;

Öt nap alatt már 12 ezer orvos jelezte, hogy tagja marad a Magyar Orvosi Kamarának

Úgy tűnik, az Orbán-kormány hiába próbálta meg szétverni a testületet.

Színtévesztést szűrő Ishihara-teszttel tudatta hétfő reggel a Magyar Orvosi Kamara, hogy öt nap alatt 12 ezer orvos jelezte, tagja marad annak ellenére, hogy az Orbán-kormány egy villámgyorsan, kvázi bosszúból elfogadott törvénnyel próbálta meg szétverni a testületet.

A MOK-nak Kincses Gyula elnök korábbi  közlése szerint 50 ezer tagja van, a közellátásban hozzávetőlegesen 30 ezren dolgoznak, az aktív tagok száma több mint 40 ezer, 2023 februárjában pedig 660 tartósan betöltetlen praxis volt Magyarországon.  A MOK még 25 napon át várja, a tagságról szóló nyilatkozattételt az orvosoktól.

Az ötödik Orbán-kormányban egészségügyért felelős tárcaként a Belügyminisztérium tévedésből vagy egyszerű rosszindulatból egy hete vádolta meg a MOK-ot „hatalmi visszaéléssel” azután, hogy a testület aggályokat fogalmazott meg az új ügyeleti rendszer bevezetésével. Egy nappal később két kivételes eljárásban tárgyalt törvényjavaslattal eltörölték a kötelező kamarai tagságot, az etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalták.

A kivételes eljárást mindenféle bizonyíték nélkül azzal indokolták, hogy a testület veszélybe sodorja az emberek egészségügyi ellátásához való jogát azzal, hogy „a hatalmával visszaélve” nyomást gyakorol az orvosokra, „fenyegeti” őket. Azt, hogy fenyegetésről lenne szó, a MOK határozottan cáfolta, elnöksége egyetlen esetben élt az panasszal a területi etikai bizottságnál, amikor egy kollegális vezető háziorvos presszionálta, megfélemlítette a kollégáit, nyomást gyakorolt és visszaélt hivatali helyzetével, hogy írják alá a OMSZ-szel kötendő új ügyeleti szerződést.