Szijjártó Péter;béke;szankciók;kárpátaljai magyarok;orosz-ukrán háború;

2023-03-06 14:37:00

Szijjártó Péter: Béke

A külgazdasági és külügyminiszter a béke érdekében ismét nem Vlagyimir Putyint szólította fel Ukrajna elhagyására, hanem Ukrajna katonai támogatása ellen emelt szót. Ebben az sem okozott számára ellentmondást, hogy az ukrán hadseregben kárpátaljai magyarok is harcolnak. Ha támogatja Ukrajnát a Nyugat, ha nem.

Emberéleteket nem fegyverszállításokkal, nem szankciókkal, hanem békével lehet menteni - jelentette ki az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában, miközben továbbra sem fejtette ki, mitől lesz béke azáltal, hogy az ukrán hadsereg nem kap támogatást nyugatról.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy már több mint egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és ennek a több mint egy évnek a krónikája lesújtó. Többszázezer ember halt meg, több millió ember kényszerült arra, hogy elmeneküljön az otthonából, többszázezer családot szakítottak szét, sok ezer embert soroztak be erőszakkal, országrészeket romboltak le - sorolta. Úgy folytatta, hogy „az európai gazdaság mindeközben vergődik”. Mint mondta, ez ugyan földrajzilag egy regionális háború, de a hatásai világszintűek, és „a 25. órában vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk” a világháborút.

Szijjártó Péter közölte, Európa és a transzatlanti térség „háborús pszichózisban van", Brüsszelben vannak, akik versenyként fogják fel, hogy az Egyesült Államok vagy Európa ad-e több fegyvert Ukrajnának. Azzal, hogy ez a háború Európában zajlik, az összes negatív hatása közvetlenül és azonnal jelentkezik Európában - tette hozzá. Hangsúlyozta, mi itt a szomszédságban tisztában vagyunk a háború minden veszélyével és veszteségével, ebben a háborúban magyar emberek is meghaltak, ugyanis a kárpátaljai magyar közösség tagjait is rendszeresen sorozzák be az ukrán hadseregbe. „Amikor minket nyugati barátaink megpróbálnak kioktatni arról, hogy nem vagyunk elég elkötelezettek vagy nem segítünk eleget Ukrajnának”, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy ők vajon hány emberéletet veszítettek el eddig - mondta, hozzáfűzve, „minket senki ne oktasson ki támogatásból vagy elkötelezettségből!” Már csak az nem világos, hogy amennyiben a tárcavezető is tisztában van azzal, hogy magyarokat is besoroznak az ukrán hadseregbe, úgy miért gondolja, hogy jobb lesz nekik attól, ha az ellenséges orosz hadsereg dolgát megkönnyítve a nyugat megvonja a támogatását Ukrajnától.

A tárcavezető mindenesetre úgy folytatta, ez nem a mi háborúnk, Magyarország nem felelős a szomszédban kitört háborúért, mégis Magyarország és a magyar emberek fizetnek nagy árat a háborúért és senki nem várhatja el, hogy még ennél is nagyobb árat fizessünk. Ez a háború csak szenvedést hoz, ennek a háborúnak nem lehetnek győztesei, csak vesztesei vannak. Minél tovább tart ez a háború, annál több ember fog meghalni, annál nagyobb pusztítást fog okozni - fogalmazott. Mint mondta, a nemzetközi közösség feladata az emberéletek mentése lenne, de emberéleteket nem fegyverszállításokkal, nem szankciókkal, hanem békével lehet menteni - jelezte, továbbra sem fejtve ki, hogyan eredményez békét az elképzelése.

Elismételte viszont azt az elméletét, miszerint a szankciók jobban fájnak nekünk, európaiaknak, mint Oroszországnak. Logikusan az ember azt gondolná, hogyha valamit kipróbáltak kilencszer és kilencszer vallottak kudarcot, akkor tizedszer nem futunk neki, de a brüsszeli logika mást diktál, kilenc sikertelen kísérlet után újabb szankciós csomag elfogadására került sor - mondta, nem téve hozzá, hogy az Orbán-kormány ismét megszavazta azt.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a globális többség a béke pártján áll és Magyarország ennek a globális békepárti többségnek a része. A békéhez béketárgyalások kellenek, ehhez pedig nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat. Elkerülhetetlen, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között közvetlen egyeztetések, érdemi tárgyalások legyenek, közvetlen amerikai-orosz tárgyalások nélkül tartós rendezést nehéz elképzelni - magyarázta.

A miniszter kitért rá, miközben Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre, hogy minden ukrán menekültnek segíteni tudjanak, addig újabb és újabb jogfosztások és provokációk érik a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget. Miközben 1247 magyar iskolába és óvodába fogadtak már be Ukrajnából menekült gyerekeket, addig szeptembertől Ukrajnában bezárásra ítélik a magyar kisebbségi iskolákat, elveszik az anyanyelven történő érettségizés és egyetemi felvételi lehetőségét, az egyetemektől elveszik az oktatás nyelve megválasztásának lehetőségét - mondta. Elmondása szerint Magyarország kiáll a kárpátaljai magyar közösség mellett és minden nemzetközi fórumot felhasznál annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a kárpátaljai magyaroknak.

Felszólalása végén Szijjártó Péter arra kérte a képviselőket, hogy váljanak a „globális békepárti többség” részévé és fogadják el azt a „békepárti" határozatot, amelyet a kormánypárti frakciók nyújtottak be az Országgyűlésnek.