Oroszország;Ukrajna;Európa Tanács;gyermekek;állampolgárság;Vlagyimir Putyin;Dunja Mijatovic;elhurcoltak;

Az oroszok által elhurcolt ukrán gyermekek és családjaik egyesítését követeli az Európa Tanács

A nemzetközi szervezet szerint az ENSZ-egyezménnyel és az egyik genfi egyezménnyel ellentétes az a putyini rendelet, amely felgyorsítja, hogy az Ukrajnából elrabolt kicsiknek orosz állampolgárságot adjanak.

Sürgős fellépésre van szükség az Oroszországba és az oroszok által megszállt területekre hurcolt ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítéséhez – jelentette ki hétfőn Dunja Mijatovic. A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa ukrajnai látogatását követően közzétett nyilatkozatában emlékeztetett: az orosz hatóságok a háború kezdete óta ukrán gyermekek ezreit, gyakran egész árvaházak és más gondozási intézmények lakóit evakuálták Oroszországba, vagy Ukrajnán belül a megszállt területekre.

A biztos közölte, hogy egy 2022 májusában elfogadott Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete felgyorsítja az orosz állampolgárság megadását az árvának tekintett vagy szülői felügyelet nélkül maradt ukrajnai gyermekek számára. A rendelet gyors végrehajtását az orosz köztisztviselők a hatalom minden szintjén támogatják, pedig Mijatovic figyelmeztetett:

A gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény részes államai, köztük Oroszország, azt vállalták, hogy tiszteletben tartják a gyermekek mindenek felett álló érdekét és a gyermekek azon jogát, hogy megőrizzék személyazonosságukat, beleértve az állampolgárságukat, nevüket és a családi kapcsolataikat. A negyedik genfi egyezmény 49. és 50. cikke szintén tiltja a gyermekek állampolgárságának erővel történő megváltoztatását.

– Súlyosan sérti az emberi jogokat, hogy Oroszország nem küldi vissza családjukhoz az elhurcolt ukrán gyermekeket, akiket mielőbb újra kell egyesíteni a családjaikkal. Ennek érdekében, „meg kell erősíteni a szüleiket a háború során elvesztő, felnőtt kísérő nélküli, valamint a hozzátartozóiktól elszakított gyermekek azonosítását és nyilvántartásba vételét, és családjuk felkutatását”  – fogalmazott Dunja Mijatovic. Szerinte a családegyesítés érdekében új eljárásokat kell bevezetni, mert az orosz hatóságok nem hajlandók hozzáférést biztosítani a gyerekekhez, irataikhoz, és nem hajlandók együttműködni a nemzetközi hatóságokkal a gyerekek visszatérésének megkönnyítésében sem.