Európai Parlament;levél;magyarázat;Várhelyi Olivér;

2023-03-08 09:22:00

Várja a magyarázatot az Európai Parlament, miért hülyézte le Várhelyi Olivér a képviselőket

A magyar biztos nem azért kért bocsánatot, amit mondott, hanem azért, mert a szavait szerinte félreértették.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn levelet írt Várhelyi Olivérnek, amelyben tolmácsolja a képviselő-testület aggodalmát a február 14-i plenáris ülésen történt „sajnálatos incidenssel” kapcsolatban – tájékoztatta a Népszavát az elnök szóvivője.

A politikus a levélben aláhúzza az uniós intézmények közötti kölcsönös tisztelet fontosságát, és kéri a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztost, hogy válaszoljon a felvetéseire.

Mint beszámoltunk róla, Várhelyi Olivér a képviselők nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatos kérdéseire válaszolt a parlament plenáris üléstermében, amikor az egyik felszólalás után bekapcsolva maradt a mikrofonja és hallani lehetett, amint magyarul megjegyezi a mellette helyet foglaló kabinetfőnökének: – Hány hülye van még?

Miután Rónai Sándor DK-s EP-képviselő nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, az EP tagjainak nagy része felháborodva követelt bocsánatkérést a biztostól. Megjegyzését sokan úgy értelmezték, hogy az a vitában szót kérő képviselőkre vonatkozott. Várhelyi másnap ezt nyilatkozatban cáfolta, és sajnálatát fejezte ki „a félreértés” miatt.

hanem azért, mert a szavait félreértették. Szerinte egy más témában, magyarul folytatott magánbeszélgetést a kabinetfőnökével, amelyet kiragadtak a szövegkörnyezetéből.

Főnöke, Ursula von der Leyen bizottsági elnök megelégedett a magyarázattal, nem úgy az EP vezető politikusai, akik a politikai csoportok elnökeinek február 16-án tartott értekezletén felkérték a házelnököt, hogy írjon levelet, amelyben kifejti a parlament aggodalmait.

Az eszmecsere tartalmát ismerő forrásaink szerint a frakcióvezetők többsége közölte, hogy Várhelyi Olivér nyilatkozatát nem tartja elégségesnek, a plenáris ülésen tett megjegyzését nem tekinti félreérthetőnek. Voltak, akik felhozták, hogy a biztossal több politikai természetű probléma is van, amelyek átfogó vizsgálatot tesznek szükségessé. Ilyennek tartják, hogy a csatlakozni vágyó országok teljesítményének értékelésekor mellőzni igyekszik a jogállamisággal és a demokráciával kapcsolatos problémákat, amit az érintett többször cáfolt.

Az EP egy januárban elfogadott állásfoglalásban már felszólította az Európai Bizottságot (EB), hogy kezdjen vizsgálatot Várhelyi Olivér tevékenységéről, ám ezt a testület elnöke a szóvivőjén keresztül elutasította. A liberális Újítsuk meg Európát! frakció nemrégiben levelet írt Ursula von der Leyennek, amelyben megismételte a kérést. A politikai csoport azt is követeli, hogy a vizsgálat lezárultáig az elnök fossza meg Várhelyi Olivért jelenlegi tárcájától, és adjon neki politikailag kevésbé érzékeny feladatokat az EB-ben.