Csák János;Kásler Miklós;Magyarságkutató Intézet;

Kásler Miklós lett a Magyarságkutató Intézet új főigazgatója

Alighanem új lendületet vehetnek a Mátyás-király csontjainak összelegózására irányuló erőfeszítések.

2023. március 13-tól Kásler Miklóst kineveztem a Magyarságkutató Intézet élére - közölte egy kedd este feltöltött videójában az innovációs és kulturális miniszter.

Csák János emlékeztetett, a magyar kormány célja, hogy gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos, magabíró családokból álló nemzet éljen a Kárpát-medencében. Ennek alapfeltétele, hogy tudjuk, hogy kik vagyunk, mit akarunk, merre tartunk, és szerencsére Magyarországon egyetemeinken, kutatóintézeteinkben számos műhely van, amely ezzel foglalkozik. 

„Az utóbbi néhány évben a Magyarságkutató Intézet megmutatta, hogy milyen új horizontok merülnek föl, akár archeogenetikai, akár régészeti, akár nyelvészeti területeken. Azt kértem miniszter úrtól, hogy dolgozza ki az intézet középtávú fejlesztés és működési tervét. Nagy örömmel nézek közös munkánk elé”

- zárta rövid nyilatkozatát Csák János. 

Az ügy előzménye, hogy leváltották az eddigi főigazgatót, Horváth-Lugossy Gábort, miután Kásler Miklós november 7-én tiszteletbeli elnöke lett az általa alapított szervezetnek. Ezt követően már közvetlenül belelátott az ügyekbe, s olyan visszásságokat tárt fel, amelyre a főigazgató nem tudott magyarázatot adni. A korábbi tárcavezető egy decemberi értekezleten arról beszélt, hogy megingott bizalma Horváth-Lugossy Gáborban. 

A most menesztett főigazgató további sorsáról semmit sem tudni - lehet, hogy visszatér korábbi szakmájához, a társasházkezeléshez. Ez a többi között Molnár Antal történész egy 2021-es, a Válasz Online-nak adott interjújából derült ki: – Amikor a társasházat, ahol lakom, Horváth-Lugossy Gábor házmester-vállalkozása kezelte, még nem gondoltam, hogy főigazgató úr egyszer a történelmet is felveszi tevékenységi körébe. Szakmai ártalom a dokumentálás, így máig megvannak a közös költséggel, dugulással és takarítással kapcsolatos levelek az egykor szintén e cégnél dolgozó Szakács Árpád (Dúró Dóra tanácsadója - a szerk.) aláírásával.

A Magyarságkutató Intézet megítélése, teljesítménye és kutatói állománya igen vegyes, 2022 elején például abból lett botrány, hogy Kásler Miklós indoklás nélkül felmentette az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, márciusban megnyíló kiállítás kurátorait és a Magyarságkutató Intézetnek adta át a teljes szakmai irányítást.

A projekt élére Makoldi Miklós került, aki a történelemhamisításokkal megfűszerezett A pozsonyi csata című filmben volt szakértőként feltüntetve, s komplett témák és irányvonalak kerültek ki a már kész tárlatból, valószínűsíthetően azért, hogy az alapító koncepcióinak jobban megfeleljenek. Kásler Miklós korábban EMMI-miniszterként azzal is híressé vált, hogy az egészségügyért felelős tárcavezetőként a koronavírus-járvány idején nagy lelkesen Mátyás-király csontvázának összerakásával volt elfoglalva.