Ukrajna;Kósa Lajos;orosz megszállás;

Kósa Lajos: Az ukránok nem párolognak el, ha Ukrajna veszít, akkor is marad még az országból

Ráadásul a holodomor alatt többen haltak meg, mint a mostani háborúban. Azt nem is érti, hogyan gondolhatják egyesek, hogy Oroszország vereséget szenved.

„Ha úgy szokom le a dohányzásról, hogy közben alkoholista leszek, akkor nem sokat segítettem a dolgon”.

A többi között ezzel az igen érzékletes példával illusztrálta a Fidesz alelnöke, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke a Hír TV kedd esti adásában, miért tartja gondnak hogy az orosz energiafüggőséget Magyarország amerikaira cserélje.

Bár valójában cseréről nincs szó, csak diverzifikációról, Kósa Lajos azt mondta, az orosz függőségnek nem az amerikai függőség, vagy más forrás a megoldása, hanem hogy egyszerre lehessen több forrást is versenyeztetni, ehhez viszont nem szabad, hogy háború legyen, mert az automatikusan elvág a lehetőségektől. (Kósa Lajos állításával szemben a valóság az, hogy amíg korábban az EU-tagországok földgázszükségletét 40 százalékban Oroszországtól importált gáz fedezte, az arány a háború kitörése után fél évvel, 2022 szeptemberére 9 százalékig csökkent. Ennek nem az Egyesült Államok, hanem Norvégia lett a legnagyobb nyertese, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig már akkor, 2022 szeptemberében jelezte, hogy Norvégia mellett az EU az Egyesült Államoktól, Algériától és Azerbajdzsántól vesz földgázt – a szerk.) 

Kósa Lajos a valóságtól függetlenül a műsorban mindenesetre azt fejtegette, világossá vált, hogy már korántsem annyira erős az amerikai - vagy ha úgy tetszik, a nyugati -  dominanciája a világgazdaságnak. Utóbbira pedig ráébredtek a Nyugattól független „játékosok” is.

A fideszes politikus később értetlenségét fejezte ki, miért gondolhatják egyesek, hogyan veszítheti el ezt a háborút Oroszország. Utóbbi esetben három lehetőség van. Mindenki hazamegy? Vlagyimir Putyin megadja magát? A vége az az, hogyha Oroszország elveszíti a háborút, az orosz nukleáris doktrína szerint az egy atomháborúba torkollik, akkor nem nyer senki. Mindenki veszít – magyarázta Kósa Lajos. Ezt követően kijelentette, amennyiben Ukrajna veszít, akkor is 

„teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami (...), az egy óriási ország, az oroszoknak meghaladja az integráció a képességét (...) Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig, és egyébként az ukránok hallatlan nehéz helyzeteket éltek már túl, lásd, holodomor. (A holodomor az 1932-33-as nagy éhínség, amelyben becslések szerint 3-7,5 millió ukrán halt meg a sztálini politika következtében - a szerk.) Akkor egyébként sokkal többen haltak meg (...) az ukránok közül mint itt a háborúban az emberveszteség, és túlélték. Tehát magyarul Ukrajna is lesz, valamint ukránok lesznek”

– bocsátkozott egy teljes érzéketlenségről árulkodó, velőtrázóan ostoba okfejtésbe a fideszes politikus, gyakorlatilag semmibe véve a mostani háború áldozatává váló több ezer ukrán civil halálát.

Kósa Lajos kapott kérdést a szlovák védelmi miniszter kijelentésével kapcsolatban is, miszerint ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon.

A fideszes képviselő jelezte, ő óvatos lenne bármifajta szlovák politikus kijelentésével kapcsolatban, mert választási kampány folyik, és a politikusok egy része az életéért küzd. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a mai kormánypolitikusok egy jelentős része eltűnik a süllyesztőben, másrészt a pártjaik sem jutnak be a parlamentbe.... tehát egy nagy átrendeződés előtt állunk - ismertette. Úgy véli, az egészségügyi személyzet kiképzése a humanitárius segítségnyújtásba „simán belefér”. Hozzátette, a védelmi miniszter „csacsiságokat” beszélt.