Szijjártó Péter;Leverkusen;Fradi;UEFA Európa Liga;

Szijjártó Péter hét konzult küldött a Ferencváros-Leverkusen meccsre

A magyar külügy alaposan felkészült a sporttörténelmi összecsapásra. 

„A magyar futballszurkolók szinte egy emberként várták már tavaly november óta a holnapi napot, amikor ismételten egy európai kupa egyenes kieséses szakaszában lép pályára magyar futballcsapat” - kezdte kedd délután közzétett videóját a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette, bár első látásra csak egy futballmeccsről van szó, azonban akadnak ebből külügyi feladatok. Reméljük , hogy kevés, de a szükséges lépéseket meg kell tenni akkor, amikor nagy létszámú magyar állampolgár utazik egy külföldi helyszínre - tette hozzá. A düsseldorfi főkonzulátus jelzései alapján előreláthatólag 2300 honfitársunk fog szorítani és szurkolni a Ferencváros sikeréért a Leverkusen elleni mérkőzésen. A tárcavezető azt hangoztatta, az ilyenkor szükséges konzuli intézkedéseket előkészítették. A minisztérium információi szerint a magyar szurkolók egy része természetesen egyéni szervezésben autóval, egy részük charter repülőgéppel érkezik majd Németországba. A legtöbben - mintegy ezren - egy 14 vasúti kocsiból álló különvonattal érkeznek majd. 

„A kiemelt konzuli jelenlét érdekében a németországi képviseleteinkről, Berlinből, Stuttgartból, Düsseldorfból és Münchenből összesen hét konzult rendeltem Leverkusenbe. A hét konzul segíti majd a magyarokat, remélhetőleg kevés számú ügyes-bajos dolgukban. Két konzul a stadionban fog ügyeletet tartani. Két konzul a pályaudvaron fogja várni az odaérkező magyarokat, két konzul pedig a repülőtéren lesz, és ők majd a szurkolók által a stadionba jutáshoz használt útvonalon is ott lesznek, hogy ha valakinek esetleg problémája lesz, akkor segíteni tudjanak”

- ismertette Szijjártó Péter.

A hetedik konzul pedig majd a szükséges iratokat pótolja. Élni fog egy különleges ügyeleti szám. (+491 575 420 3871) Ha valaki esetleg bajba kerül és a fizikai közelségében nem tud kapcsolatot teremteni konzuli képviselővel, akkor ezt kell tárcsáznia. Ez a konzuli ügyelet egészen a mérkőzést követő nap hajnaláig élni fog, tekintettel a visszautazási időpontokra. A Külügyminisztérium természetesen kapcsolatban van, mind a Ferencváros, mind a Bayer Leverkusen illetékeseivel, a magyarokkal utazó rendőrökkel, illetve a németországi rendőrökkel is annak érdekében, hogy a lehetséges atrocitásokat el tudjuk kerülni - magyarázta Szijjártó Péter. 

A mérkőzés este háromnegyed 7-kor kezdődik, amelyet az állami sportcsatorna közvetít.