gépjármű;leállás;kormányablak;ügyintézés;

Nem tudni, mikor lehet ismét gépjárművet átíratni, leállt az ügyintézés a kormányablakokban és okmányirodákban

Egy napra tervezték a leállást, de kedd óta szünetel az ügyintézés. A Miniszterelnökség szerint a rendszer üzemeltetője dolgozik a hiba elhárításán. 

Sűrű káromkodások közepette fordult ki egy férfi a Visegrádi utcai okmányirodából. Mint lapunknak elmondta, dühe abból fakadt, hogy időpontja volt péntekre, de a rendszer összeomlása miatt nem tudja külföldről hozott autóját forgalomba helyeztetni. Lapunk több okmányirodánál tapasztalt hasonló csalódottságot, nekik azt tanácsolták, foglaljanak új időpontot a jövő hétre, addigra talán megjavul.

Kedden a Schengeni Információs Rendszer (SIS) új verziójának üzembe helyezése miatt minden okmányiroda zárva is tartott. A SIS-en keresztül futnak az EU-tagországai között egyebek mellett a körözések fotói, ujjlenyomatai, itt tartják nyilván a kiutasításokat, illetve a járművekre vonatkozó adatokat is. E rendszer frissítése volt az egynapos leállás oka, de a gépjármű forgalmi engedély kiadását, forgalomból való kivonását és forgalomba helyezését azóta sem lehetett elintézni. Mindenfajta más ügyintézés zavartalanul folyik.

Az informatikai hiba okait firtató érdeklődésünkre korábban a Miniszterelnökség (amely alá a kormányhivatalok tartoznak) semmit nem árult el, de csütörtökön kiadott egy közleményt írt, azt írtva, hogy a szakrendszer hibája okozza a leállást, illetve hogy a rendszer üzemeltetője dolgozik a hiba elhárításán. Hogy mi a szakrendszer és hogy ki, mely szerv a rendszer üzemeltetője, nem árulták el. Ahogy azt sem, mikorra várható az ügymenet helyreállítása.

Miután a SIS kiépítése és üzemeltetése tagállami hatáskör, kérdésekkel fordultunk az állami informatikai rendszerek üzemeltetőjéhez, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-hez is, de választ eddig nem kaptunk.